USA vil sende flere Bradley stormpanservogner til Ukraina, opplyser Det hvite hus. Tyskland skal levere Marder-stormpanservogner og luftvernsystemet Patriot.

President Joe Biden bekreftet opplysningene etter en samtale med Tysklands statsminister Olaf Scholz torsdag.

Bradley-vognene er lett pansret, bevæpnet og kan frakte rundt ti soldater. Den amerikanske hæren har benyttet disse siden 1980-tallet. Amerikanerne har tusenvis av Bradley-er, men har lenge vurdert å erstatte dem med nyere versjoner.

Ba om stridsvogner

Rundt 50 Bradley-vogner inngår i en militær hjelpepakke verdt tre milliarder dollar, opplyser amerikanske tjenestemenn. Det er ventet at pakken formelt vil bli presentert fredag, opplyser ikke navngitte kilder til nyhetsbyråene Reuters og AP torsdag. Dette er den største pakken med militært utstyr USA hittil har gitt til det krigsherjede landet.

Tyskland har foreløpig ikke sagt hvor mange panservogner de sender.

Pentagon har alt forsynt Ukraina med over 2.000 militære kjøretøy, men Ukraina har bedt om flere – blant annet stridsvogner som amerikanske Abrams. Det får han ikke denne gangen heller.

Luftvernraketter

Da han besøkte den amerikanske Kongressen i desember, sa president Volodymyr Zelenskyj at militær bistand til Ukraina ikke er veldedighet, men en investering i felles sikkerhet. USA har så langt gitt over 21 milliarder i støtte til Ukrainas sikkerhet.

Nylig lovet landet også å levere luftvernsystemet Patriot til å bekjempe russiske droner. Det samme gjør Tyskland.

– Vi vil i likhet med USA levere et ekstra Patriot luftvernbatteri til Ukraina, sier den tyske regjeringen i en uttalelse uten å angi en tidsplan.

Kongressen i USA bevilget i forrige måned ytterligere 450 milliarder kroner i militær og sivil støtte til Ukraina, som ble invadert av sin nabo Russland i februar i fjor.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.