NTB

USA forbereder en pakke med våpenleveranser verdt 6 milliarder dollar til Ukraina. Landet skal blant annet få flere luftvernraketter til Patriot-systemet.

Planen er at forsvarsminister Lloyd Austin skal presentere pakken når han fredag er i videomøte med kolleger fra Europa og andre land i kontaktgruppen for Ukraina – kjent som Ramstein-gruppen – sier amerikanske kilder.

Den kommende pakken er en del av et program for langsiktig støtte til Ukraina, og det kan ta måneder og opptil flere år før våpnene er på plass i Ukraina.

Støtteprogrammet er allerede etablert, men har slitt med pengemangel så lenge et vedtak om mer hjelp fra USA sto fast i Kongressen. Etter at USAs folkevalgte denne uken sa ja til 61 milliarder dollar mer i støtte til det krigsherjede landet, ga president Joe Biden raskt sitt formelle samtykke onsdag. Kort tid etter gikk den første forsendelsen med nye våpen for til sammen 1 milliard dollar av gårde. Den inneholdt blant annet artillerigranater.

Pakken Austin er ventet å presentere fredag innebærer at USAs forsvarsdepartement kan bestille våpen fra forsvarsindustrien på vegne av Ukraina, innenfor pakkens økonomiske ramme.

I en videotale torsdag sa president Volodymyr Zelenskyj at han ønsker å utvide kapasiteten til Ukrainas forsvarsindustri. Han ba om investeringer fra land som ikke selv kan produsere våpen til det krigsherjede landet.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.