– Ukraina lever i beste velgående, sa president Volodymyr Zelenskyj til stående applaus i Kongressen i USA, der han overrakte et flagg fra fronten i Ukraina.

– Tross alle pessimistiske og nedslående scenarioer falt ikke Ukraina. Ukraina lever og sparker fra seg. Ukraina vil aldri overgi seg, sa Zelenskyj i talen, som han holdt på engelsk.

Han takket for invitasjonen og støtten han og Ukraina har fått fra USA.

– Deres støtte er avgjørende. USAs og Europas støtte har gjort oss sterkere. Vi er fryktløse, og våre seire gir oss mot, sa den ukrainske presidenten.

Sammenlignet med kampen mot nazistene

Han sammenlignet ukrainske soldaters kamp mot den russiske invasjonen med amerikanske soldaters innsats mot Nazi-Tyskland i andre verdenskrig. Han sa også at amerikansk bistand til Ukraina ikke er veldedighet, men en investering.

– Russland kan stoppe aggresjonen hvis de ønsker det, men dere kan fremskynde vår seier. Dette er en kamp som vil definere demokratiet for oss og for våre etterkommere, sa den ukrainske presidenten og la til at det bare er et tidsspørsmål før Russland angriper andre land dersom de ikke stoppes nå.

Ga bort stridsflagg

I en tale som også var preget av håp og tro på seier minnet Zelenskyj om at ukrainerne skal feire jul til tross for krigens elendighet.

– Selv om strømmen er borte, vil vår tro lyse og ikke la seg slukke. Om de angriper oss med iranske droner, og folket må gå ned i bomberommene på julaften, vil de sette seg rundt høytidsbordet og muntre hverandre opp, sa han og minnet om hva målet er:

– Vi, millioner av ukrainere, ønsker alle det samme: Seier, bare seier.

Presidenten fortalte også om besøket sitt i Bakhmut ved fronten nylig, der han fikk et flagg av byens forsvarere. Det flagget ga han videre til kongressleder Nancy Pelosi og visepresident Kamala Harris.

I retur fikk han det amerikanske flagget som vaiet over kongressbygningen for å markere besøket.

Tatt imot av kongresslederne

Nancy Pelosi, som leder Representantenes hus, og Harris, som i kraft av sitt embete også er leder for Senatet tok imot Zelenskyj etter at han hadde møtt president Joe Biden i Det hvite hus.

– Hva kan jeg si? Det er en annerledes følelse, en annerledes historie, et annerledes liv. Men det viktige er at den amerikanske Kongressen er en god venn for Ukraina, for det ukrainske folket og friheten. Takk for støtten, sa Zelenskyj på engelsk da han kom til den amerikanske nasjonalforsamlingen.

Presidenten sa før møtet at han hadde forberedt en tale til Kongressen, men at han ville rette ordene sine til hele det amerikanske folket.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Hvis du bare skal kjøpe én bok før jul, så la det bli «Mesteren og Margarita».

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.