Olaf Scholz og Manuela Schwesig under en pressekonferanse i Berlin den 27. september 2021, dagen etter SPDs seier ved valget til Forbundsdagen. Foto: Michael Sohn / AP / NTB.

Det politiske oppgjøret i Tyskland om den mangeårige satsningen på gassimport fra Russland ligger an til å handle om noe langt mer enn ettermælet til tidligere statsminister Angela Merkel (CDU), Høyre-leder Erna Solbergs politiske forbilde.

I løpet av april er det nemlig blitt avslørt at delstaten Mecklenburg-Vorpommerns statsminister Manuela Schwesig (SPD) ser ut til å ha arbeidet for det russiske energiselskapet Gazproms interesser i forbindelse med gassrørlednings­prosjektet «Nord Stream 2».

Den 10. april kunne Die Welt avsløre at Schwesigs delstatsregjering og Gazproms datterselskap Nord Stream 2 AG sammen opprettet en stiftelse med sikte på å omgå varslede amerikanske sanksjoner mot selskaper involvert i ferdigstillingen av gassrørledningen mellom Russland og Mecklenburg-Vorpommern.

På overflaten så det ut som en klima- og miljøorganisasjon, men i virkeligheten handlet det om en Sveits-basert stiftelse som ble direkte finansiert av Gazprom for å skjule utbetalinger til aktører som skulle fullføre arbeidene med «Nord Stream 2», som Tyskland har besluttet ikke å sette i drift etter Russlands invasjon av Ukraina. Fiktive ansettelsesforhold var blant triksene som ble benyttet.

En hardt presset Schwesig, tidligere påtenkt som fremtidig politisk stjerne i SPD, har innrømmet at opprettelsen av stiftelsen var et misgrep, men har samtidig kjempet mot offentlighetens innsyn i delstatsregjeringens aktiviteter i saken. Men opposisjonen i Mecklenburg-Vorpommern er ikke fornøyd, og i delstatsparlamentet har CDU, FDP og De grønne forlangt større åpenhet.

Det som hittil er fremkommet i saken, viser uansett at regjeringen i den tyske delstaten har fungert som en avdeling av Nord Stream 2 AG, konkluderer Die Welt. Det gjør ikke saken bedre at selskapet ledes av en tidligere Stasi-agent som i dag er en av Putins fortrolige.

I mellomtiden fortsetter skandalen å vokse. Takket være et samarbeid med den tyske NGO-en FragDenStaat, som kjemper for større åpenhet i forvaltningen med offentlighetslovgivningen i hånd, har Die Zeit denne uken avslørt at Gazprom allerede i 2016 hadde bedt Mecklenburg-Vorpommerns delstatsregjering om politisk støtte til «Nord Stream 2»-prosjektet.

I henhold til den tyske avisen hadde det russiske energiselskapet bedt delstatsregjeringen om et vedtak til støtte for godkjenning av prosjektet, heter det i en melding fra nyhetsbyrået DTS som er offentliggjort i nyhetsmagasinet Focus.

Historien tegner til å sette en stopper for Manuela Schwesigs politiske karriere, men truer også med å bli en alvorlig ripe i lakken for SPD. Det sosialdemokratiske partiet er allerede i forlegenhet over sin partifelle og tidligere statsminister Gerhard Schröder, som i dag har viktige verv i store russiske energiselskaper.

Opposisjonen kvesser da også knivene: Hvis anklagene mot Schwesig er sanne, må hun gå av, sier den fremtredende CDU-politikeren Norbert Röttgen ifølge Politico. Men også for CDU kan det bli vanskelig å vri seg unna medansvaret for den tyske energipolitikken som alle nå angrer bittert på.

 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

Kjøp Kents bok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.