En kvinne med ansiktsmaske på går over en bro i Frankfurt den 14. april 2020. Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters / Scanpix.

Etter at Sachsen i forrige uke innførte påbud om tildekking av nese og munn med en ansiktsmaske eller annen egnet gjenstand i butikker og på offentlig transport fra 20. april, har alle de andre tyske delstatene fulgt etter som dominobrikker.

Lignende påbud er nå innført eller varslet i samtlige av Tysklands 16 delstater, skriver Die Welt.

Sachsen, Mecklenburg-Vorpommern og Bayern var først ute, deretter kom Baden-Württemberg, Thüringen, Schleswig-Holstein, Hessen, Hamburg, Berlin og Sachsen-Anhalt med tilsvarende regler, og denne onsdagen har også Niedersachsen, Brandenburg, Nordrhein-Westfalen, Saarland, Rheinland-Pfalz og til slutt Bremen fulgt etter.

Påbudene som ennå ikke er effektive, vil bli det på litt forskjellige datoer fra delstat til delstat mot slutten av inneværende måned.

Det var først i forrige uke at Tysklands statsminister Angela Merkel og delstatenes ministerpresidenter gikk ut og anbefalte bruk av munnbind, opplyser Die Welt.

I Berlin vil påbudet gjelde offentlig transport, men ikke butikker.

I Nordrhein-Westfalen hadde helseminister Karl-Josef Laumann satt sin lit til frivilligheten, og avviste først et påbud fordi det ikke nødvendgvis er mange nok munnbind til alle, men delstatsregjeringen har ikke desto mindre bestemt seg for påbud.

Overtredelser av påbudet vil bli straffet med bøter, men det er ikke oppgitt noen størrelser.

Den italienske regionen Lombardia, den hardest rammede av koronaepidemien i hele landet, var for mer enn to uker siden først i Europa med å påby tildekking av nese og munn i det offentlige rom – om nødvendig med tørkle, skjerf eller lignende, dersom munnbind ikke er å oppdrive.

 

Kjøp «Klanen» her!