En jernbanearbeider befinner seg ved siden av et togsett som er blitt skadet under et russisk angrep sist onsdag mot en ukrainsk jernbanestasjon i Chaplyne. Foto: Leo Correa / AP / NTB.

En gruppe politikere tilhørende venstresiden i det sosial­demokratiske partiet (SPD) i Tyskland appellerer i et nylig opprop til våpenhvile i Ukraina-krigen og freds­forhandlinger med Russland, melder Der Spiegel.

Initiativtagerne mener at man må finne en måte å leve sammen med russerne på, skriver det tyske nyhetsmagasinet.

Blant politikerne som har undertegnet oppropet, finnes flere representanter i Forbundsdagen, EU-parlamentet og de tyske delstatene. Også Bremens tidligere ministerpresident Carsten Sieling og Dortmunds borgermester Thomas Westphal støtter oppropet, opplyser Die Welt.

Initiativtagerne krever et nytt forsøk på «en global avspenningspolitikk». Noen grunnleggende forbedring i forholdet til Moksva skal kune være mulig i tiden etter den sittene makthaveren Vladimir Putin. Men før den «må det med utgangspunkt i en erkjennelse av realiteter man ikke liker, finnes en modus vivendi med den russiske regjeringen som utelukker en ytterligere eskalering av krigen».

Utspillet fra de tyske politikerne kommer kort tid etter at regjeringen i Kyiv kunngjorde ambisjoner om å gjenerobre hele landet, som Russland i øyeblikket okkuperer ca. en femtedel av. De ønsker likevel ikke å fortelle ukrainerne hva slags betingelser de bør sette for fredsforhandlinger.

Som fredsmegler foreslår de tyske sosialdemokratene en alliert av Russland:

Initiativtagerne tar til orde for Kina i en meglerrolle, går imot opprustningsplaer og advarer under henvisning til fare for atomkrig mot levering av tungt krigsmateriell til Ukraina.

Oppropet er som et historisk ekko av Vest-Tysklands tidligere forbundskansler Willy Brandts såkalte Ostpolitik på 1970-tallet, der han etterstrebet en tilnærming til Sovjetunionen. I likhet med personene bak oppropet tilhørte Brandt SPD.

Tysklands tidligere statsminister Gerhard Schröder, som har hatt toppverv i russiske energiselskaper, og Mecklenborg-Vorpommers ministerpresident Manuela Schwesig, som granskes for sin rolle i å hjelpe Gazproms leverandører med å omgå sanksjoner under byggingen av Nord Stream 2, tilhører også begge SPD.

 

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.