Russlands president Vladimir Putin og Tysklands tidligere statsminister Gerhard Schröder. Foto: AP Photo/Herbert Knosowski, file

Den tidligere tyske statsminister Gerhard Schröder regnes som en nær venn av Russlands president Vladimir Putin. Nå kan Schröder bli kastet ut av sitt parti SPD.

NTB-DPA skriver at Tysklands sosialdemokratiske parti (SDP) diskuterer om tidligere statsminister Gerhard Schröder skal kastes ut av partiet, grunnet hans tette samarbeid med Russlands president Vladimir Putin.

Schröder var statsminister i Tyskland fra 1998 til 2005 og regnes som en nær venn av Putin. I en årrekke har Schröder blitt kritisert for sitt engasjement i russiske statseide selskaper.

Han sitter i representantskapet i den statlige, russiske oljegiganten Rosneft, men har lovet å gi avkall på denne plassen. Han takket også nylig nei til å sitte i representantskapet til det russiske energiselskapet Gazprom.

Men dette anses ikke å være nok i den betente situasjonen som har oppstått mellom Tyskland og Russland.

Partifunksjonær Christoph Matterne i SDP forteller at det har kommet hele 17 forslag om å utvise Schröder fra partiet. Etter å ha diskutert dette i flere timer torsdag, ble diskusjonen avsluttet uten resultat.

En kommisjon bestående av tre medlemmer vil gjennomføre interne konsultasjoner, og en avgjørelse forventes å komme innen tre uker, ifølge Matterne.

Deretter har partene to uker på seg til å klage på vedtaket. Det opplyses imidlertid at en ekskludering kan være vanskelig å gjennomføre, grunnet juridiske forhold i en slik sak.

 

God sommerlesning:

Nyhet fra Document forlag, bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bestill også:
Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Ny bok fra Kjell Skartveit

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.