Tysklands tidligere statsminister Gerhard Schröder er nominert til en plass i representantskapet til det statseide russiske gasselskapet Gazprom.

Selskapet opplyser fredag at utnevnelsen vil skje på Gazproms generalforsamling 30. juni.

Sosialdemokraten Schröder, som var Tysklands regjeringssjef fra 1998 til 2005, er en venn av Russlands president Vladimir Putin. Hans bånd til Russland har skapt strid, også innen hans eget parti, som nå er det største partiet i den tyske trepartiregjeringen.

Schröder skal erstatte Timur Kulibajev, svigersønnen til Kasakhstans tidligere president Nursultan Nazarbajev. Kulibajev ble kastet ut etter protestene og sammenstøtene i Kasakhstan i januar, som førte til at russiske soldater ble sendt til landet i en kortere periode.

Schröder har allerede flere viktige verv i russisk næringsliv. 77-åringen er blant annet leder for det rådgivende styret i det statseide kraftselskapet Rosneft.

Han er også leder for aksjeeiernes komité i Nord Stream AG, gassrørledningen som er bygd for å føre russisk gass direkte til Tyskland via Østersjøen.

Kjøp Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.