Russland, det vil si det statseide selskapet Gazprom, stenger gasskranene til Europa på ubestemt tid, etter at de skal ha oppdaget en lekkasje opplyser telegrambyrået Tass. Fredag truet Russlands tidligere president, Dmitry Medvedev, med å stenge gassleveransene helt, dersom EU går videre med planene om å sette et pristak på russisk gass.

Lekksasjen skal ha skjedd ved en pumpestasjon i Finskebukta.

Pumpestasjonen Portovaya. Foto: Gazprom

Under arbeidet med gasskompressorenheten (GPA nr. 24) i Portovaya CS, utført i fellesskap med representanter for Siemens, oppdaget Gazprom en oljelekkasje med en blanding av en tetningsforbindelse gjennom kontaktene til terminalforbindelsene til kabellinjene til De lave og mellomliggende trykkrotorhastighetssensorene, bemerket Gazprom. (Tass)

Tidligere på fredag truet Russlands tidligere president, Dmitry Medvedev Europa med full gasstans:

Som svar på uttalelser fra EU-kommisjonens leder, Ursula von der Leyen om å legge et tak på prisen Europa betaler for russisk gass, skrev Medvedev på Telegram -meldingsappen: – Da vil det rett og slett ikke bli noen russisk gass til Europa. (Reuters)

Gass for millioner brennes

Ved gassanlegget i Portovaja har vestlige analytikere sett at Russland brenner gass for over 100 millioner kroner hver dag. Det var tilfellet da rørledningen fortsatt var åpen, ettersom Russland kraftig hadde redusert forsendelsene.

Rørledningen har vært stengt flere ganger i den anspente situasjonen etter Russlands angrep på Ukraina og de kraftige sanksjonene Vesten har innført. Russerne har gjentatte ganger vist til behov for reparasjoner, mens de i Tyskland er blitt anklaget for å stenge krana av politiske motiver.

Det norske analyseselskapet Rystad opplyste nylig til BBC at Russland brenner gass for omtrent 10 millioner dollar hver dag. Gassen som brennes, er overskuddsgass som tidligere ble eksportert til Tyskland via rørledningen. (NTB)

– Europas feil

I en annen artikkel publisert av Tass fredag, hevder Dmitry Peskov, som er talsmann for Russlands president Putin, at Europa selv må bære ansvaret for problemene med Nord Stream-rørledningen.

Siden 27. juli har Nord Stream Gas Pipeline brukt 20% av sin maksimale kapasitet på grunn av nedleggelse av flere gassturbiner. En av dem, laget i Canada av Siemens Energy, ble sendt til Montreal for reparasjoner. På grunn av Ottawas sanksjoner mot Moskva, nektet produsenten opprinnelig å returnere det reparerte utstyret til Tyskland, men etter mange forespørsler fra Tyskland ble det besluttet å returnere turbinen. 31. august kunngjorde Gazprom at tilførselen av russisk gass gjennom Nord Stream Gas -rørledningen har blitt fullstendig stoppet, da reparasjoner starter ved den eneste gjenværende gasspumpeenheten på Portovaya Compressor Station. (Tass)

Nå er det altså oppdaget en lekkasje som har stanset all overføring av gass.

Nord Stream reliability threatened through no fault of Gazprom — Kremlin (Tass)

Les også:

Har Russland spioner i Tysklands regjerings­apparat?

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.