Den russiske energigiganten Gazprom sier leveransene av gass til Tyskland igjen vil bli redusert. Dermed stiger gassprisene.

Fra og med onsdag vil leveransene bli redusert til 20 prosent av full kapasitet. Da stenges nok en turbin som følge av teknisk vedlikehold, ifølge Gazprom.

Nyheten mandag ettermiddag førte til at gassprisen i Europa steg om lag 10 prosent, ifølge E24.

Kun to av seks turbiner i gassrørledningen vil være i drift fra onsdag av.

Leveransene via Nord Stream 1 ble torsdag i forrige uke gjenopptatt etter ti dager med vedlikehold. Da rørledningen åpnet, varslet Gazprom at leveransene ville ligge på rundt 40 prosent av maksimal kapasitet.

Tekniske utfordringer

Som årsak har russiske myndigheter pekt på trøbbel med å få en gassturbin tilbake fra reparasjon på grunn av vestlige sanksjoner.

Tyske myndigheter hevder imidlertid at det ikke stemmer at tekniske problemer med rørledningen er årsaken til nedgangen i eksporten.

Europas energiproduksjon er avhengig av russisk gass, og Russland anklages for å strupe gasskranen for å ramme Europeisk økonomi.

Samtidig har EU-landene besluttet å kutte importen av russisk olje og kull for å straffe Russland for Ukraina-krigen.

EU har importert omtrent 40 prosent av sin gass fra Russland. Norge er den nest største leverandøren av gass til EU, men Norge har ikke kapasitet til å levere veldig mye mer. EU-landene har dermed et akutt behov for nye leverandører.

EU vil kutte gassbruk

EU er nå i gang med å forberede seg på full gasskrise til vinteren. Onsdag i forrige uke foreslo EU-kommisjonen at medlemslandene kutter gassbruken med 15 prosent.

Flere medlemsland har motsatt seg kutt i gassbruk, men EU-kommisjonen står på sitt og åpner for å gjøre gasskuttet obligatorisk.

– Vi må forberede oss på at det potensielt blir full stans i russisk gasstilførsel til Europa, og dette er et sannsynlig scenario, fastslo EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen på en pressekonferanse etter at forslaget ble lagt fram i forrige uke.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.