Etter ti dager med vedlikehold ble Nord Stream 1 gjenåpnet kl 06, torsdag morgen. Forløpig opererer gassrørledningen på ca 30 prosent av kapasiteten, skriver lederen for det føderale tyske byrået med ansvar for gassnettet, Klaus Müller, på Twitter.

Skjermdump: Twitter

I tweeten skriver Müller at noen endringer på volumet i løpet av dagen vil være høyst uvanlig, og at morgendagens kapasitets-utnyttelse ventes å være klar i løpet av torsdag ettermiddag.

Nord Stream 1 til Tyskland har vært stengt siden mandag 11. juli på grunn av rutinemessig vedlikehold. Russland hevder rørledningen har tekniske problemer.

På grunn av spenningene knyttet til krigen i Ukraina har tyske myndigheter fryktet at gassrørledningen ikke ville skrus på igjen eller skrus på med begrenset kapasitet.

I juni ble leveransene gjennom gassrørledningen redusert til 40 prosent av kapasiteten med vedlikeholdsproblemer som årsak.

Russiske myndigheter har pekt på forsinket leveranse av en turbin som har vært til vedlikehold i Canada som årsaken til problemene. (NTB)

EU-kutt

EU er nå i gang med å forberede seg på full gasskrise til vinteren. Onsdag foreslo EU-kommisjonen at medlemslandene kutter gassbruken med 15 prosent. Kuttet skal gjennomføres fra 1. august i år til 23. mars neste år.

– Vi må forberede oss på at det potensielt blir full stans i russisk gasstilførsel til Europa, og dette er et sannsynlig scenario, fastslo von der Leyen på en pressekonferanse onsdag. Hun beskyldte Russland for utpressing.

De 27 medlemslandene skal først gå gjennom forslaget før de stemmer over det. Minst 15 land som til sammen representerer 65 prosent av EU-landenes samlede befolkning, må stemme for forslaget før det innføres. (NTB)

Russian gas again flowing into Europe via Nord Stream 1 pipeline (Deutsche Welle)

Les også:

Putin: Russlands gasseksport gjenopptas på sterkt redusert nivå

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.