Mottaksstasjonen til gassrørledningen «Nord Stream 2» i Lubmin i Tyskland sett fra luften. Foto: Michael Sohn / AP / NTB.

Selv om gassrørledningen «Nord Stream 1» ikke kan levere med full kapasitet på en stund ennå, ligger jo den ferdige ledningen «Nord Stream 2» ubrukt, så hva om vi åpner den i stedet? foreslår Russlands president Vladimir Putin.

Den russiske presidentens ord falt natt til onsdag etter et toppmøte i Teheran med Irans president Ebrahim Raisi og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, skriver Die Welt.

Dermed forsøker Putin å spille et nytt kort i nervekrigen mot Tyskland og resten av Europa, der energivåpenet brukes både som gulrot og pisk.

Da Russland invaderte Ukraina den 24. februar, erklærte Tysklands regjering nesten umiddelbart at den ferdigstilte gassrørledningen «Nord Stream 2» ikke ville bli tatt i bruk. Med sitt utspill i Teheran forsøker Putin å tvinge Tyskland til et ydmykende tilbaketog.

Putin har gjort det helt klart at han vil utnytte Europas selvpåførte gassavhengighet til fulle, skriver Die Welts utenriksredaktør Klaus Geiger.

Den russiske presidenten spiller dermed både med «Nord Stream 1» og «Nord Stream 2». Hvis tanken på å gi etter for Putins utpressing og åpne «Nord Stream 2» er for uutholdelig for den tyske regjeringen, kan det anspore den til å gjøre hva den kan for at den manglende gassturbinen til «Nord Stream 1» kommer i drift snarest mulig.

Putin antydet allerede tirsdag at leveransene over «Nord Stream 1» kan reduseres til 20 prosent av kapasiteten hvis ikke turbinen kommer i drift raskt.

Byggingen av «Nord Stream 2» begynte i 2015, året etter Russlands invasjon av Krim-halvøya.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.