Det statseide russiske energiselskapet Gazprom finansierer miljø­organisasjoner i Europa som presser på for å nedlegge kjernekraften, hevder den franske statsviteren Dominique Reynié.

Han er professor ved Institut d’Etudes Politiques de Paris – vanligvis kalt Sciences Po Paris, som er en av de viktigste elitehøyskolene i Frankrike.

Det var under et intervju på den franske tv-kanalen CNews at Reynié kom med den oppsiktsvekkende uttalelsen.

Statsråder i noen europeiske land, som Belgia, har bakgrunn fra NGO-er på miljøfeltet, og disse har arbeidet politisk for å avvikle kjernekraften, hevdet Reynié.

Den franske statsviteren har utløst mye debatt i sosiale medier, der det for eksempel er blitt hevdet at europeerne har finansiert Putins krig med strømregningen takket være miljøaktivistene.

Gazprom eksporterer mye gass til Europa, fremfor alt til Tyskland, som har fått mer enn halvparten av sitt gassbehov dekket av Russland.

I styret for Gazprom sitter Gerhard Schröder, som var statsminister i Tyskland fra 1998 til 2005 – et verv Frankfurter Allgemeines politiske kommentator Reinhard Veser har kalt å gjøre en grenseoverskridende tjeneste for demokratiets motstandere.

 

Kjøp Kents bok her!

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.