Utsikt til kjernekraftverket i Belleville-sur-Loire sentralt i Frankrike. Foto: Francois Mori / AP / NTB.

Europa vil ikke klare å nå målet om CO2-nøytralitet innen 2050 uten kjernekraft, sier Frankrikes finansminister Bruno Le Maire.

Den franske statsråden uttalte seg mandag om saken til avisene i den tyske mediegruppen Funke, skriver Die Welt.

Le Maire er krystallklar på Frankrikes holdning i saken:

Alle europeiske partnere må forstå «at kjernekraften er et vesentlig grunnlag for Frankrikes konkurranseevne og suverenitet, men også for den europeiske energisuvereniteten».

Frankrike og seks østeuropeiske EU-land forlanger at unionen anser kjernekraft som bærekraftig. Le Maire er på det rene med at noe slikt krever politisk kamp, og det pågår for tiden harde diskusjoner om saken i unionen.

Tyskland og Østerrike avviser tvert å bygge nye atomreaktorer. De forlanger at slike prosjekter skal utelukkes kategorisk fra EU-støtte.

Tyskland har vedtatt å stenge ned all gjenværende kjernekraft i landet innen utløpet av 2022. Frankrike har derimot åpnet for å bygge nye reaktorer.

Spørsmålet har også innenrikspolitisk relevans i Frankrike.

President Emmanuel Macron har nemlig tatt sikte på å redusere kjernekraftens andel i den franske energimiksen fra 70 prosent i dag til 50 prosent innen 2035. Presidentkandidat Marine Le Pen har derimot tatt til orde for å satse kraftig på mer kjernekraft, skriver Le Parisien.

Flere rødgrønne politikere og aktivister i Europa krever at energiforsyningen må bli 100 prosent fornybar uten kjernekraft.

Det er imidlertid blitt reist alvorlig tvil om hvorvidt dette lar seg gjøre rent teknisk i overskuelig fremtid, all den tid sol- og vindkraft alene ikke leverer nok stabil og forutsigbar energi som også kan økes raskt på forespørsel, samtidig som det med dagens teknologi er komplisert å lagre tilstrekkelige mengder backup-strøm for levering når det er ekstra behov.

 

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.