Frankrikes president Emmanuel Macron taler under et besøk hos Framatome i Le Creusot den 8. desember 2020. Foto: Laurent Cipriani / Pool via AP / NTB.

Kjernekraften vil forbli en hovedenergikilde i Frankrike, sa den franske president Emmanuel Macron i en tale ved kjernereaktorselskapet Framatome i Le Creusot tirsdag. Kjernekraften forblir hjørnesteinen i vår strategiske autonomi, sa Macron ifølge Reuters.

Talen tolkes som en sterk moralsk støtte til bransjen, ikke minst i lys av at Frankrike har vedtatt å redusere avhengigheten av kjernekraften fra 75 prosent til 50 prosent av det totale energibehovet i landet innen 2035.

En endelig beslutning om å satse på en ny generasjon av kjernereaktorer skal fattes innen 2023, og Macron ser ut til å ha forventninger i den retning:

“The preparatory studies around the construction of new reactors are key and I want them to continue and be wrapped up in the coming months,” Macron said during a visit to nuclear components maker Framatome, part of EDF.

EDF, which has been plagued by delays and cost overruns on existing projects, has already said it plans to unveil a new, cheaper-to-build version of its EPR nuclear reactor by mid-2021.

Vår økologiske fremtid avhenger av kjernekraften, som er den stabile energikilden som slipper ut minst CO2 av alle, sa Macron ifølge Le Figaro.

For Macron er det et åpent spørsmål hva som i lengden er den beste teknologien av kjernekraft og fornybar energi, skriver den franske avisen, som bemerker at presidenten var snublende nær å si: «Måtte den beste vinne!».

Frankrike er det eneste landet i det kontinentale Vest-Europa som satser strategisk på kjernekraften. Italia har nedlagt sin kjernekraft, mens Tyskland, Spania og Belgia vil fase ut sine kjernereaktorer.

 

 

Årets julegave! Kjøp Kents bok om klimahysteriet her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.