Agnes Pannier-Runacher ankommer et møte mellom EUs energi­ministre i Brussel den 19. desember 2022. Foto: Olivier Matthys / AP / NTB.

I tillegg til de seks nye kjerne­kraft­verkene av EPR-typen som i øyeblikket planlegges bygd i Frankrike, har landet behov for minst åtte flere av dem, sier den franske energi­minister Agnes Pannier-Runacher.

Uttalelsen fra den franske statsråden, som om få uker skal legge frem et lovforslag om energi­suverenitet, ble søndag gitt i et intervju med La Tribune Dimanche, der energi­ministeren poengterer at Ukraina-krigen viser hvor viktig det er å beskytte seg mot geopolitisk risiko når energi er blitt et krigsvåpen.

Pannier-Runacher sier også at mer kjernekraft er nødvendig for å redusere de fossile energikildenes andel av Frankrikes totale energiforbruk fra 60 prosent til 40 prosent innen 2035, og viser dessuten til behovet for å holde kontroll med strømprisen til forbrukerne.

Om få dager skal det holdes en parlamentarisk debatt om saken i Frankrike, melder Reuters.

Energiministeren, som også fremhever behovet for økt utbygging av fornybar energi, minner om at dagens kjerne­kraft­verk ikke vil vare evig:

«We need nuclear power beyond the first six EPRs (European Pressurised Reactors) since the existing (nuclear) park will not be eternal,» Pannier-Runacher said, adding that post-2026 additional needs would be equivalent to 13 gigawatts corresponding to eight EPRs.

The new plants are to be built and operated by state-controlled energy provider EDF with tens of billions of euros in public financing mobilized to finance the projects and safeguard EDF’s finances.

Kjernekraft­verkene det er tale om, vil drives med tredje generasjons trykkvanns­reaktorer, omtalt som EPR-teknologi, som er sikrere og bruker mindre kjerne­fysisk brensel enn tidligere generasjoners kjerne­kraft­verk.

Tyskland har gått i en helt annen retning enn Frankrike, og faset ut den gjenværende kjerne­kraften i 2023.

I Italia, som la ned kjerne­kraften i 1990, har en rekke politikere de senere årene tatt til orde for å gjeninnføre den.

I Norge var debatt om mulig kjerne­kraft i vårt eget land bakteppet for at Anne Borg nylig måtte gå av som rektor ved NTNU.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som ebok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.