Utsikt til kjernekraftverket i Cruas i Frankrike. Foto: Fred-niro / Wikimedia Commons.

I en tale til det franske parlamentet onsdag kunngjorde Frankrikes statsminister Elisabeth Borne at regjeringen har til hensikt å nasjonalisere energiselskapet Électricité de France (EDF) for å takle energikrisen, sikre landets energi­uavhengighet i en krigstid, investere i ny kjerne­kraft og hanskes med «klima­krisen».

EDF er en av verdens største produsenter av elektrisitet, og driver de franske kjernekraftverkene.

Nasjonaliseringen er ensbetydende med at staten skal eie 100 prosent av aksjene i EDF istedenfor 84 prosent som i dag, men statsministeren gikk ikke i detalj om hvordan overtagelsen skulle skje, skriver Bloomberg.

Frankrike trenger full kontroll over energiproduksjonen, sier Borne, som mener at «klimakrisen» krever radikale beslutninger:

“The climate emergency requires strong, radical decisions,” Prime Minister Elisabeth Borne said during a policy speech in parliament in Paris on Wednesday. “We need to have full control of the production and our energy future. We must ensure our sovereignty faced with the consequences of the war and the colossal challenges ahead.”

Statsministerens kunngjøring kommer noen måneder etter at president Emmanuel Macron tok til orde for å styrke Frankrikes energiuavhengighet:

President Emmanuel Macron said during his re-election campaign in March that part of the company should be nationalized to bolster French energy independence and its net-zero ambition by building new atomic plants. The plan is also a sign that European governments may increasingly be forced to protect their energy companies from the turmoil Russia’s war has caused.

En analytiker som Bloomberg siterer, mener at den franske regjeringens initiativ bærer bud om at statene vil spille en større rolle i EUs energisektor.

I mellomtiden har Macron bedt EU-kommisjonen om å overveie en overhaling av strømmarkedet i Europa:

Macron has asked the Commission to consider an overhaul of Europe’s electricity market to make it less dependent on surging gas prices, but the EU’s executive arm has yet to come up with solutions. In the meantime, Spain and Portugal were given the green light to temporarily cap prices.

Den norske regjeringen har hittil i den pågående energikrisen ikke gitt noen signaler som tyder på økt nasjonal kontroll over energisektoren.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.