Den franske staten vil ta full kontroll over energiselskapet EDF for å sikre energiforsyningene til landet. Det kunngjorde økonomidepartementet tirsdag.

– Den franske staten tar sikte på å kjøpe de resterende aksjene i energiselskapet Électricité de France (EDF) som den ikke allerede eier, for 9,9 milliarder dollar, står det i kunngjøringen fra departementet.

Staten eier fra før 84 prosent av EDF, private investorer eier 15 prosent og de ansatte eier 1 prosent. EDF er en av verdens største energiprodusenter og driver blant annet Frankrikes atomkraftverk.

Full nasjonalisering vil blant annet legge til rette for store investeringer i nettopp atomkraftverk. Frankrikes president Emmanuel Macron har tidligere kunngjort planer om å øke satsingen på atomkraft for å sikre strømforsyningen og samtidig kutte CO2-utslipp.

Avtalen om kjøpe de resterende aksjene må godkjennes i nasjonalforsamlingen. Etter en godkjenning der er planen at avtalen skal sendes til finanstilsynet innen begynnelsen av september.

Ett tilleggsbudsjett skal behandles i nasjonalforsamlingen denne uka.

Macron og statsminister Elisabeth Borne er avhengig av opposisjonen for å få gjennomslag etter at de tapte flertallet ved forrige valg.

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.