Et fransk Rafale M-fly tar av fra det amerikanske hangarskipet USS «Enterprise» den 23. juli 2007. Foto: Brandon Morris / US Navy.

Frankrike har gjennom­ført sin første prøve­skyting av et opp­gradert ASMPA-R-missil som kan utstyres med kjerne­fysisk strids­hode og avfyres fra et kampfly av typen Rafale, kunngjør Frankrikes forsvars­minister Sebastien Lecornu.

Prøve­skytingen skjedde dagen etter at Russland kunn­gjorde starten på egne kjerne­fysiske øvelser, skriver The Guardian.

Kunngjøringen om russiske øvelser er delvis rettet mot Frankrike etter at landets president, Emmanuel Macron, sa at han ikke ville utelukke å sende inn tropper på Ukrainas side.

Ifølge den franske statsråden ble raketten avfyrt uten strids­hode på eget territorium, men flyvningen var en øvelse på et kjerne­fysisk luft­angrep, skriver The Guardian.

The Defense Post skriver at prøve­skytingen skjedde onsdag.

I uttalelsen sier Lecornus at den franske øvelsen hadde som mål å opprett­holde «tro­verdig­het­en til det luft­bårne kjerne­fysiske av­skrekkings­element­et» ved siden av Frankrikes ubåt­avfyrte våpen.

Frankrike planlegger å bruke rundt 13 prosent av militær­budsjett­et de neste årene på sin uavhengige kjerne­fysiske kapasitet, inkludert opp­gradering til neste generasjons luft­bårne missiler innen 2035.

 

Kjøp boken av Alf R. Jacobsen! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.