Illustrasjonsfoto: Morany84 / Wikimedia Commons (utsnitt).

 

En åtte år gammel jødisk gutt som gikk langs gaten i Paris-forstaden Sarcelles, ble mandag overfalt og banket opp av to tenåringsgutter, skriver Le Figaro. Volden mot den lille gutten, som hadde kippa på hodet, var ifølge påtalemyndigheten sannsynligvis antisemittisk motivert.

Etterforskningen tyder på at de to 15–16 år gamle guttene hadde gjemt seg i påvente av at åtteåringen, som var på vei til å få leksehjelp, kom forbi. De rev gutten i bakken og slo ham mens han lå nede, innen han klarte å stikke av og gjemme seg under en bil.

Frankrikes president Emmanuel Macron fordømte tirsdag overfallet på Twitter og kalte det et angrep på hele landet, skriver Jerusalem Post.

Overfallet skjedde mindre enn tre uker etter at en 15 år gammel jødisk jente ble angrepet, også hun i Sarcelles, av en mann som rispet henne i ansiktet med en kniv.

Sarcelles’ tidligere borgermester François Pupponi sier i en kommentar at han drar kjensel på typene som står bak slike angrep, og mener de oppsøker det jødiske kvarteret nettopp i den hensikt å ramme jøder.

Frankrikes innenriksminister Gérard Collomb fordømmer også angrepet på åtteåringen, og sier at han har registrert en økning i antisemittiske handlinger den siste tiden.

Den fortvilte situasjonen for jøder i og rundt Paris avspeiles også i flyttemønsteret. Corriere della Sera skriver at 60.000 av de 350.000 jødene i og rundt den franske hovedstaden har flyttet vekk siden 2016. Bare i 2015 flyttet 8000 franske jøder til Israel. Andre har flyttet fra problematiske forsteder til triangelet Le Raincy-Villemomble-Gagny rett utenfor Paris, omtalt som «lille Jerusalem».

Fenomenet er dessverre ikke begrenset til Frankrike. Der Spiegel skrev den 27. januar at statsminister Angela Merkel beklager den økende antisemittismen, og synes det er en skam at jødiske institusjoner trenger politibeskyttelse. Helt uten ansvar for dette er hun neppe selv, all den tid hun personlig besørget historiens største import av antisemitter til Tyskland i 2015.

Noen franske jøder har valgt å flytte til Storbritannia, hvor situasjonen anses som tryggere, men også der er utviklingen urovekkende. The Guardian skriver i dag at det ble registrert 1382 hatforbrytelser mot jøder i 2017, hvilket er det høyeste antallet noensinne. Antall overfall på jøder økte med 34 % i fjor. Innenriksminister Amber Rudd kommenterer at antisemittismen «absolutt ikke har noen plass i det britiske samfunnet». Men den politiske klassen har i praksis sørget for å gi den plass.

 
 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.