Kullkraftverk i full drift. Foto: AP Photo/Martin Meissner

Det såkalte grønne skiftet viser seg å være vrient å forene med virkeligheten. I Frankrike finner man nå på stadig nye unnskyldninger for å beholde kullkraft og kjernekraft.

Frankrike er et av de land som sliter med å forsyne innbyggerne og industrien med tilstrekkelig kraft denne vinteren.

Man innser at luftige planer om at vindkraft skulle dekke opp for kullkraft og kjernekraft, ikke er realistiske. Det er tankespinn fra aktivister uten bakkekontakt, og fungerer rett og slett ikke.

Løsningen har vært å bite i det sure eplet, og for en stund glemme pratet om «grønt skifte» og fornybar kraft. Dette innrømmes selvsagt ikke offisielt, men de praktiske handlinger taler for seg.

Teknologiavisen RFI omtaler hvordan Frankrike nå fyrer opp kapasiteten i sine to siste gjenværende kullkraftverk, de som alle nylig ivret for å få stengt snarest mulig.

Landet har, i motsetning til Tyskland, ikke vært så ivrige etter å fjerne sine kjernekraftverk.

For i Tyskland er man i ferd med å stenge sine siste kjernekraftverk, og landets befolkning på ca. 80 millioner mennesker går en temmelig usikker fremtid i møte med hensyn til sin kraftforsyning. Hvor skal den komme fra?

Men de kan muligens varme seg på tanken om at deres politikere er i front for Europas «grønne skifte».

Ifølge RFI er en stor del av de franske kjernekraftverkene denne vinteren stengt for vedlikeholdsarbeid.

Frankrike skal la sine to siste operative kullkraftverk være i full drift i vinter, for å avverge trusselen om strømmangel som følge av nedleggelse av kjernekraftverk, forteller avisen (oversatt).

I et regjeringsdekret som skal vedtas innen utgangen av måneden, vil kullanleggene bli trappet opp til 1000 driftstimer frem til 28. februar. Planen var først at de kun skulle kjøres 700 timer i hele år.

Avisen forteller at landet nå har energiutfordringer:

Kaldt vintervær har skapt frykt for strømmangel, noe som også rammer landets eksport av kjernekraft.

Myndighetene er imidlertid raske med å forsikre om at gjenåpningen av de utskjelte kullkraftverkene bare er kortvarig:

Departementet for Økologisk Skifte sa til AFP at «gjenopplivingen» av kullkraft ikke ville endre tidsplanen for nedleggelsen av Frankrikes gjenværende to aktive kullkraftverk.

En rekke slike anlegg har allerede blitt stengt, i Le Havre i nord og i Gardanne i sør, forteller avisen.

Dette har sammen med driftsstansen i kjernekraftverkene bidratt til landets energiproblemer.

I motsetning til tyskerne har franskmennene altså innsett at man er avhengig av kjernekraft, de er for realistiske til å tro på visjonen om at vindkraft skal dekke behovet.

Hva gjør man så?

I kjent, pragmatisk stil klarer Frankrike å få EU til å redefinere kjernekraften til å bli «grønn». Vipps, da er det bare å kjøre på med den som før:

I desember i fjor lanserte EU-kommisjonen et kontroversielt forslag om å merke kjernekraftverk og gasskraftverk som «grønne».

Frankrike har vært en pådriver for dette. I et intervju med den franske dagsavisen Journal du Dimanche 9. januar sa EU-kommissær Thierry Breton at EU nå må investere massivt i nye atomkraftverk, skriver RFI.

Tyskland synes dette er en dårlig ide, men et flertall i EU støtter tanken om «grønn kjernekraft».

EU har ifølge RFI en visjon om å bli verdens første karbonnøytrale kontinent innen 2050. For å oppnå dette, har man tenkt å kutte sine utslipp med hele 55 prosent allerede inneværende tiår.

Når man nå definerer kjernekraft til å være grønt, gjør det selvsagt målet noe mindre fjernt. Det ville blitt vesentlig enklere hvis man kunne bli enig om at også energi fra olje og gass i bunn og grunn er akseptabelt.

Uansett blir visjonen om «det grønne skiftet» stadig mer uthulet i møtet med virkelighetens verden.

Les også denne tidligere saken i Document: 

Europa farlig nær strømsammenbrudd igjen, og faren øker

 

Fortsatt noen på lager, nytt opplag er på vei:

Kjøp Kents bok her!


Bestill høstens suksessbok:

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Støtt oss, bli abonnent du også:

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.