Frykten for strømmangel kan tvinge svenske politikere til å revurdere atomkraft. Sverigedemokraterna (SD) mener at atomkraft er nødvendig for at det moderne samfunnet skal fungere uten mangel på strøm.

Satsningen på det «grønne skiftet» med vind- og solkraft i front, feiler. Det sa SD indirekte da de tirsdag uttalte at de ikke tror sol- og vindkraft vil kunne dekke behovet for elektrisitet som forventes å komme med store industriinvesteringer. Partiet la samtidig fram et ønske om å bygge et nytt atomkraftverk i Nord-Sverige for å møte industriens behov for strøm.

– Vi vill att Luleå kommun uppvaktar alla tänkbara huvudmän till ett nytt kärnkraftverk. Både innanför och utanför riket, sa Per Göransson, SD Luleå.

For at moderne samfunnet skal fungere på sikt og for å opprettholde høy levestandard, er atomkraft løsningen mener partiet.

Dersom forslaget om bygging av et nytt atomkraftverk skulle innfris, vil det være en helomvending etter at Sverige i starten av 2021 la ned atomkraftverk. Det var Miljöpartiet som satte krav til regjeringen om å legge ned svenske atomkraftverk. Resultatet ble høye strømpriser, trusler om rullerende utkoblinger og oppfordringer til å redusere strømbruket.

Miljöpartiet poltikk har dessuten sørget for at Sverige har økt utslippene, ettersom de måtte importere kullkraft fra Polen i begynnelsen av 2021 for å møte etterspørselen.

Landet hadde i mai mindre tilgang til elektrisitet, enn for 35 år siden.

«Nedleggingen av det meste av svensk kjernekraft er en snikende katastrofe for hele den svenske befolkning, som teller nær ti millioner kraftavhengige mennesker. Og katastrofen skyldes at svenske politikere i 1985 gjorde slutt på et århundre med oppbygging av elforsyningen. En kombinasjon av vannkraft, kjernekraft og kraftvarme hadde da skapt et bunnsolid system for kraftproduk-sjonen. Allerede da – i 1985 – var svensk elektrisitet hele 98 prosent fossilfritt, skriver professor Blomgren i en fersk artikkel i nettmagasinet Smedjan», skrev Einar Kr. Holtet tidligere i år.

Enkelte svenske politikere mener det grønne skiftet, med vind- og sol-kraft i front, kan føre til store problemer for samfunnet.

Oppslutningen om atomkraft er splittet på det europeiske kontinentet. Mens noen tar til orde for å satse på kjernekraften under fanene «grønt» og «bærekraftig», vil andre kjernekraften til livs.

Frankrikes kraftforsyning bestod i 2020 av 78% kjernekraft og Valerie Faudon i Den franske atomkraftforeningen mener atomkraft er en av de viktigste faktorene for å få kontroll på global oppvarming. Tyskland har på sin side startet utfasingen av kjernekraft, til tross for at kjernekraftproduksjon ikke gir CO2-utslipp. Isteden har Tyskland erstattet kjernekraften med vind- og solkraft, samt import av kullkraft.

 

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.