Den svenske atomreaktoren Ringhals 2 ble stengt i 9-tiden mandag 30. desember 2019. Reaktoren har vært i kommersiell drift siden 1. januar 1975.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT / NTB scanpix

Klimahysteriet gir seg stadig mer bisarre utslag av dobbeltmoral og politisk bløff. Ved årsskiftet vil deler av det svenske kjernekraftverket Ringhals bli stengt, selv om det ikke slipper ut et gram av plantenæringen CO2. Samtidig bygger statseide Vattenfall nye atomkraftverk i Estland, 50 km unna, melder SVT Rapport.

«Hva skal vekk? Barsebäck! Hva skal inn? Sol og vind!» Slik lød kampropene fra 1980-tallets demonstrasjoner mot svensk kjernekraft. Dette var i mellomperioden mellom 70-tallets frykt for global nedkjøling og før hysteriet om global oppvarming tok av for alvor – for i miljøsaker handler det som regel om motebølger og om hvem som roper «dommedag» høyest. Politikere svelger alltid denslags rått, og det er jo nettopp derfor «miljø» er slik en effektiv politisk brekkstang.

Sverige later som om de legger ned atomkraften

De svenske motstanderne vant folkeavstemningen om atomkraft i 1980, og samme år besluttet Riksdagen at den siste reaktoren skulle avvikles senest i 2010, men Sverige har samme problem som Tyskland: Hvor skal strømmen komme fra? For et overskudd av billig, stabil og kontrollerbar energi er selve fundamentet for moderne, velfungerende land, og sol og vind kan hverken skape nok, stabil, kontrollerbar eller billig strøm til å holde samfunnet i gang.

Ringhals atomkraftverk eies i stor grad av statseide Vattenfall, og siden svenske myndigheter er bundet opp av gamle vedtak mot atomkraft, er Ringhals planlagt å stenge ved nyttår. Etter massiv satsing på vindkraft har imidlertid også svenske politikere oppdaget av vindparkene aldri vil klare å oppfylle det vindkraftselgerne lover. Løsningen er å snike seg rundt problemet.

Derfor har Vattenfall signert en kontrakt om å bygge nye «svenske» atomkraftverk i Estland. Nøyaktig det samme ser vi tendenser til i Polen. Også Frankrike (som alltid har satset på atomkraft) planlegger nå nye reaktorer. Ifølge Vattenfall vil atomkraftverkene i Estland være klare om ti år, men når FriaTider spør, nekter regjeringen å kommentere saken.

Klimahysteriske politikere skaper en selvpåført energikrise i EU

EU mangler ikke billig energi. Det er klimahysteriet som skaper energikrisen, som igjen skaper helt ekstreme kostnader for næringslivet og befolkningen. Nye overføringskabler, like stor avhengighet av fossil energi som før og et felles kraftmarked holder hjulene i gang trass i vindparkenes lunefulle leveranser – men selv om ingen innrømmer det åpent ennå, forstår EU-politikere at de har dummet seg ut med vindkraften. Nå søker de desperat etter løsninger som kan redde både æren, karrieren, strømforsyningen og det hellige klimahysteriet.

Grønne aktivister skaper alltid nye motebølger innen politikken: Sur nedbør og KFK-gasser skulle også utrydde menneskeheten, og selv barkbiller var en stor trussel en stakket stund, for de kunne gjøre ende på norske skoger. Sånn fortsetter og fortsetter det. Så fort én fare har gått av moten, kommer det nye aktivister med nye dommedagsbudskap. Og politikere klarer ikke stå imot.

 

 

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.