Bygg flere vindturbiner! – Det er det svenske Miljöpartiets løsning på energikrisen med påfølgende høye strømpriser. Vindkraft er den eneste energikilden som har potensial til å gi Sverige den energien de trenger, sier tidligere klima- og miljøminister Per Bolund og partiets klima- og energipolitiske talsmann Lorentz Tovatt.

«Den eneste energikilden som på kort sikt har potensial til raskt å gi Sveriges grønne industri den energien de trenger, er vindkraft. Det vet alle, også de som håper på ny atomkraft», heter det i en debattartikkel skrevet av Bolund og Tovatt, som mener Moderaterna motstand mot vindkraften truer svenskenes «grønne» energiomstilling.

Bolund og Tovatt argumenterer med at vindkraften er billigere å bygge og kan gi mer elektrisitet enn «fiendtlig kjernekraft», men de glemmer en ting: Hva skjer når det ikke blåser? Det blåser de åpenbart i, for vindkraft kan nemlig produsere mer energi enn all kjernekraft i Sverige til sammen! Vind eller ikke, det er ikke så farlig.

Trusselen om kalde, vindstille høytrykk i det svenske vinterlandskapet ser ikke ut til å affektere dem det minste. Knoll og Tott går rett i strupen på Moderaterna, som sier kategorisk nei til vindkraft. De går så langt at de anklager Moderaterna for å, ironisk nok, ha «en energipolitikk basert på fantasier». «Moderatenes energipolitikk er farlig for Sverige», skriver de i debattartikkelen.

De to klimafantastene krever blant annet at planene for byggingen av vindparken Baltic Offshore Delta fortsetter. Baltic Offshore Delta er en tusen kvadratkilometer stor havvindpark med 253 opptil 330 meter høye vindturbiner, som skal plantes utenfor Stockholms skjærgård.

Det sier Forsvarsmakten nei til, det samme gjør Moderaterna, melder Samnytt. «Nei takk til stålskoger i Stockholms skjærgård», skrev partiet på Instagram.

Gjorde narr av varslene om høye strømpriser 

Lorentz Tovatt gjorde i starten av 2020, narr av de som varslet om stigende strømpriser etter at Ringhals atomkraftverk stengte en av sine fire reaktorer.

«Så forferdelig det var da Ringhals stengte. Sjokkerende høye strømpriser, strømmangel, lys gikk ut, industri nedlagt, systemkollaps, krisepanikk. Akkurat som M sa det ville være!», twitret han hånlig.

Til tross for trusselen om energimangel, som han selv er ute etter å «løse» med mer vindkraft, forsvarer Tovatt eget utspill:

– Vi har ikke stengt noen atomkraftreaktorer i høst, men andre ting har skjedd. Så på en måte kan man si at det er et bevis på at tweeten min gjør det veldig bra, sa han i et intervju med Expressen mandag.

Problemet er bare at utsagnet er ikke helt sant. Enda en atomreaktor i Ringhals ble stengt i fjor, hvilket betyr at Sverige nå har én reaktor mindre i drift, enn for ett år siden. Likevel presterer Tovatt å skylde de høye strømprisene på Russland.

Det har selvsagt ingenting med «grønn omstilling» å gjøre, neida. Det er selvfølgelig Russland sin skyld, for Russland tenker på egne borgere, forstår du.

– Jeg forstår at denne situasjonen vi er i akkurat nå skaper frustrasjon og sinne. Og så må du huske at sinnet må rettes mot Russland. Det er de som har satt oss i denne situasjonen og vår avhengighet av deres gass, sier Tovatt til Expressen.

Den russiske regjeringen vil ikke øke eksporten av naturgass til Europa ytterligere, til tross for at Tyskland, på oppfordring fra det svenske Naturvårdsverket, har lagt ned både atom- og kullkraftverk. Russland ersatser nemlig på å bygge opp egne gassdepoter for vinteren, for å sikre egne innbyggere strøm og varme gjennom vinteren.

Kanskje har alle europeiske land noe å lære av russerne?

Geopolitikken går dog Tovatt hus forbi, men kanskje er det utenfor de grønnes fatteevne at gassen er russernes geopolitiske våpen? Kanskje kan man ikke forvente mer av grønne politikere som tror vindkraft kan erstatte stabil kjernekraft, uavhengig av om vinden blåser eller ei. Det handler nemlig ikke utelukkende om Russlands omsorg for egne innbyggere, men også om å befeste balletaket på europeerne – et ubehagelig grep europeerne selv har lagt opp til gjennom hensynsløs, absurd og virkelighetsfjern energipolitikk.

 

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.