I svenske Karlshamn ligger et varmekraftverk fra 1973 med installert produksjonskapasitet på 680 MW basert på lettolje og fyringsolje operert av Vattenfall. I 2015 ble en av kraftverkets tre blokker nedlagt, og resten skulle vært avviket forlengst, men takket være det «grønne skiftet» med nedleggelse av svensk atomkraft og satsing på vindkraft opplever kraftverket bedre tider enn noensinne. Så langt har det vært i sporadisk bruk som «backup», men nå har kraftmangelen i Sverige blitt så alvorlig at det blir «full gass» hele sommeren for å redde svensk energiforsyning fra politisk selvskading.

Det er nettavisen Samnytt som melder om saken, som har plukket den opp fra det svenske avisen Näringsliv – og her blir det full fest for oljebransjen: Når anlegget er i full drift, svir det av hele 140 kubikkmeter olje…i timen!!!  Da kan man jo sammenligne med tallene fra Svalbard hvor man har gått over til å forbrenne 40 kubikkmeter langreist diesel hver dag i stedet for kortreist kull, gjennom klimaprogrammet «fra kull til null». Det skal angivelig gi en ørliten «klimaeffekt» – men alle skjønner tallene er bare oppspinn for å redde politikerne fra tjære, fjær og hånlatter.

Kraftmangelen eskalerer og nødløsninger blir permanente

Allerede i februar 2021 måtte man motvilllig fyre opp Karshamn-kraftverket for å redde «grønt skifte», og Document har omtalt saken flere ganger som her og her.  Å brenne olje på denne måten i sommermånedene var tidligere både unødvendig og utenkelig i atomkraftlandet Sverige, hvor det normalt er vinteroppvarming som krever mest strøm. Forklaringen er at Karlshamn skal brukes som «backupkraft» gjennom sommeren så ikke den svenske strømforsyningen kollapser.

– Driftsmønsteret har endret seg de siste årene, sier kraftverksjef Henrik Svensson til Näringsliv

Det han sikter til er den rødgrønne energipolitikken som har ført til massestenging av stabil atomkraft og masseutbygging av vindkraft etter modell fra Tyskland. Dette fungerer ikke, noe tysk riksrevisjon har påpekt gjennom en rekke rapporter, men fakta har ingen plass i klimahysteriet. Eksperimentet med å bytte ut Sveriges velfungerende kraftsystem med et helt nytt fantasifoster, skaper store strømunderskudd når det ikke blåser akkurat passe, og derfor må regulerbar fossilkraft stå konstant standby for å kompensere værets luner.

Karlshamnsverket beskrives som «den siste livlinen i Sør-Sveriges elektrisitetsforsyning» – den samme regionen hvor kjernekraften stort sett er forsvunnet og ingen vannkraft er tilgjengelig. Å drive anlegget gjør også at strømprisene skyter oppover. Både oljen, utslippsrettighetene og CO2 avgiftene man må betale for er «dyre», sier Svensson, men det er jo strømkundene som betaler.

Tidligere fikk Karlshamnsverket kun steppe inn som «backup» under streng vinterkulde. Men nå ser man seg nødt til å gi full gass hele sommeren. «Grønn energiomstilling» gjør altså det stikk motsatte av det de grønne pikeromsdrømmerne så for seg, men selvbedraget stopper ikke av den grunn.

– Vi har endret driftsmønster ettersom vi nå går inn i mye mer sommertid. Vi begynte å se de første tegnene (på den grønne overgangen) for 7-8 år siden og det har bare blitt klarere og tydeligere ettersom systemet har blitt mer væravhengig, forklarer Svensson.

Problemene eskalerer fordi politikerne nekter å innse at «Grønt Skrifte» er umulig

Han er tydelig på at den kraftig eskalerende forbrenningen av fossil olje om sommeren skyldes at atomkraftreaktorer er stengt og erstattet med vindkraft samt like væravhengig solkraft. De alvorlige problemene knyttet til den grønne omstillingen er ikke unike for Sverige – problemene sprer seg til alle land som forsøker det samme.  Å benytte fossil kraftverk om sommeren blir stadig vanligere i andre vestlige land land, for eksempel Tyskland hvor atomkraften etter initiativ fra Die Grüne og Merkel er helt avviklet og gasskraftverk ble den store redningsplanken.

– Da vi hadde 12 kjernekraftreaktorer i drift ble det ikke så tydelig lagt merke til da en av dem gikk ned for inspeksjon i løpet av sommeren. Nå er halvparten av dem lagt ned, men de seks som fortsatt er igjen må selvfølgelig fortsatt ha service og drivstoffet byttet en gang i året, så når ett må stenge ned, må andre kraftverk starte opp og dekke strømbehovet, sier kraftverksjef Svensson.

Energiproblemene eskalerer av den enkle grunn at «grønt skifte» er umulig. Det er teknisk, fysisk, matematisk, logisk og økonomisk umulig å drive et moderne land med energi høstet fra vind og sol. Det er en flygende gris, slik jeg skrev allerede  i 2016. Og jo mer man forsøker, desto verre blir konsekvensene. Dessverre har ikke dette noe gjennomslag, for «grønt skifte» er også en ufattelig seddelpresse for private interessenter, hvor faren for dyp korrupsjon er skrikende og åpenbar – uten at det ser ut til å plage noen i offentligheten.

Robusthet og kraftoverskudd hører fortiden til

Kraftverksjef Henrik Svensson til Näringsliv forklarer videre til Näringsliv at Sverige under rødgrønt styre har gått fra et system som hadde robusthet og redundans (altså overskuddskraft og gode sikkerhetsmarginer), til dages system hvor det at en enkelt reaktor må stoppes for vedlikehold, er nok for å skape krise i kraftforsyningen og oljekraftverket må fyres opp – noe som tar tid og penger.

Denne sommeren er det flere svenske atomkraftverk som trenger service: Både Forsmark 2 og Oskarshamn 3, samt Olkiluoto 2 og 3 i Finland får sitt årlige vedlikehold. Og med seks reaktorer lagt ned av grønne politiske årsaker står bare nødløsninger igjen. Heldigvis har oljekraftverket ingen som helst effekt på jordens klima, og kraftverket er såpass «rent» at det ikke ødelegger naturen. Det er således ikke noe samfunnsproblem. Det er bare veldig, veldig pinlig for grønne politikere.

Det store samfunnsproblemet er det grønne forsøket på å bytte ut ekte kraftverk som leverer strøm på kommando nær 100 prosent av tiden, med tusenvis av små vind og solkraftverk som leverer strøm tilfeldig etter været ca 30 prosent av tiden. Da skjønner alle som behersker matte for femteklasse at jo mer «fornybart» man innfører, desto større blir kraftmangelen.

Men politikerne later som alt er bra, for de har gått «all in» og vil ikke innrømme idiotien. Derfor er løsningen for fremtiden alltid å bygge flere vindmøller. Det blir aldri nok vindmøller. Man trenger alltid enda flere vindmøller, uansett hvor mange man bygger, for det sier vindmølleselgerne er lurt. Og det er de som styrer klimapolitikerne.

Grønn energiomstilling er historiens strørste overføring av offentlige midler til private AS, uten garantier om tilbakebetaling når «klimaløsningene» ikke virker. Det er en bobleøkonomi som vil kollapse til slutt, med forferdelige konsekvenser for borgerne, mens svindlerne vil le hele veien til Cayman Island uten fare for å bli tiltalt.

Som i 2008. Bare større. Mye større.

 

 

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.