Et datasenter tåler ikke strømmangel, brownouts, ustabil frekvens eller strømbrudd, for alt dette er en direkte trussel mot døgnkontinuerlig drift. Bare i forrige uke var Facebook slått ut i et par timer av en ukjent feil, og reaksjonene viser hva markedet forventer av stabilitet og hvor avhengig samfunnet er blitt av disse tjenestene. Og nettopp derfor søker TikTok og Google seg til Norge: Vi er det siste landet i Europa som kan levere stabil, fornybar strøm gjennom vår vannkraft, selv om politikerne jobber iherdig for å ødelegge fortrinnet med vindkraft. Men uansett hvor stabil strømforsyningen er, så skjuler alle datasentre en «skitten» hemmelighet: dieselaggregater.

Nylig avslørte TA at datasenteret Google bygger i Skien, også omfatter 47 store dieselaggregater, hvor driften over 24 timer skal sikres med et drivstofflager på en million liter diesel. Det er nok til å tanke opp over 20.000 personbiler. Rett før nyttår sendte det Google-eide selskapet WS Computing AS søknad til Miljødirektoratet om tillatelse etter forurensningsloven, og dieselkraftverket er godkjent av myndighetene.

Frisk røyklegging med jevne mellomrom

TA opplyser at hvert nødaggregat skal ha en egen skorstein for å slippe ut eksos. 11 av disse eksosrørene får en høyde på nærmere 8 meter, mens 36 av dem vil måle 16,5 meter. Ett nødstrømsaggregat skal stå ved hovedinngangen, mens henholdsvis 10 og 36 av dem skal plasseres på hver sin side av den store datahallen. Ved et strømbrudd kobler slike nødstrømsanlegg seg inn øyeblikkelig for å unngå avbrudd, slik det også er ved f.eks. norske sykehus – for alle skjønner at strømbrudd i operasjonssaler og på livsoppholdende utstyr og datasystemer må unngås for enhver pris.

Slike nødstrømsanlegg må jevnlig startes og testes for å sikre at de er fullt operative, noe som naturligvis vil føre til utslipp – og det er angivelig ikke planlagt noen renseteknologi som bare vil forvanske vedlikeholdet. Utbygger har fått innvilget 18 overskridelser av grenseverdier for luftforurensning. Planen er at hvis strømmen går, skal nødstrømsanlegget gå for fullt i to timer, til lagrede data er overført til et annet datasenter.

Dieselkraftverk brer om seg i Norge

Redaksjonen har også fått tips om at datasenteret til TikTok på Hamar har et enormt backup-kraftverk basert på dieselaggregater, og naboer melder om frisk røyklegging av området når testkjøringen er i gang. Dette er imidlertid ikke noen sensasjon: Alle datasentre i verden har sitt eget backup-kraftverk i tilfelle strømbrudd. Det er de nødt til å ha. Og med stigende kraftmangel, ustabilitet og frekvensproblemer i Europa, blir dieseaggregater stadig viktigere, og ikke bare for datasentre.

Også entreprenører blir stadig mer avhengig av eget dieselkraftverk på anleggsplasser for å lade elektriske maskiner de er tvunget til å kjøpe inn. Vi får stadig tips om at ladestasjoner for busser og batteribiler er drevet av aggregater, og i Australia, som ble overtatt av kvinnelige, grønne politikere, har overgangen fra kullkraft til solkraft medført et enormt salg av dieselaggregater, særlig til landbruket. Hva ellers skal folk gjøre når strømprisene eksploderer og kraftmangel og roterende utkoblinger av strømmen er en daglig trussel?

Dieselkraftverket i Skien er imidlertid bagatellmessig i forhold til det som skal skje på Svalbard: Der har våre grønne politikere beordret å legge ned kullkraftverket som brenner kortreist kull og omsetter det i strøm og fjernvarme til Longyearbyen, og heller bytte det ut med et enormt dieselkraftverk som skal drive et «elektrifisert» samfunn i iskalde nord døgnet rundt med langreist drivstoff fraktet inn med skip. De kaller dette «grønt skifte» og lover at det bare er midlertidig. Det er løgn.

Hele Svalbard på dieselkraft

Svalbard skal i praksis bli verdens første småskala-eksperiment hvor man skal elektrifisere et samfunn og isolere det fra hydrokarboner, og det kommer til å gå fryktelig galt: Svalbard ligger så langt av lei at det er umulig å forsyne øysamfunnet med strøm fra fastlandet, og planen er å bygge vindkraft for å drive samfunnet – for selv inkompetente politikere innser at solkraft har en «utfordring» i snø og mørketid. Men å bygge vindturbiner på Svalbard er også et logistisk og vedlikeholdsmessig mareritt, og hydrogen-magien lar vente på seg, så «i mellomtiden» må det blir dieselaggregater. Og det vil koste:

Svalbard har alltid hatt dieselaggregater som backup-power for de planlagte vedlikeholdsavbruddene på kullkraftverket. Men dette er ikke stort nok når både strøm og fjernvarme forsvinner og strømforbruket derfor vil øke. Ifølge våre kilder må det bygges et helt nytt dieselkraftverk med flere generatorer, mens det gamle skal stå som dieselkraftverk-backup for det nye dieselkraftverket. Men da må også backup-dieselkrafverket oppgraderes og forstørres, for det er ikke stort nok for den økningen i strømbruket som er forventet. Hvem som betaler for galskapen, og hva strømprisen vil bli, tør ingen si noe om. Men regningen kommer. You bet.

Elektrifiserer man samfunnet og bygger ut «fornybart», så må man bygge «backup»-kraftstasjoner i samme takt 

Det grønne skiftet kan ikke skje uten backup-kraftstasjoner, og diesel er den enkleste og billigste løsningen. Tyskland har gått for gasskraftverk i påvente av batteri- og hydrogenrevolusjonen som ikke vil skje og som ingen vil ha råd til. Men i hovedsak øker grønne politikere strømbruken og tror at det kan dekkes av vindkraft – derfor bygges ikke store «backup-kraftverk». Dette bare forsterker kraftmangelen i Europa.

Hvis man hadde bygget nok «backup»-kraftverk i samme takt som «fornybart», kunne disse levert stabil strøm døgnet rundt, og byggingen av sol- og vindkraft ville derfor vært overflødig. Grønt skifte fordrer altså to separate kraftforsyninger, en «grønn» og en backup, og i tillegg skal det bygges en tredje energilager-kraftforsyning i form av batterier, hydrogen og ammoniakk. Regningen for drift, vedlikehold og fornyelse blir endeløs. vindkraftens føringsoffiserer tillater ikke at slike fakta sprer seg i media eller på Stortinget. Da ville den grønne pengemølla gått i stå over natten.

Jeg tipper folk i Grenland vil rynke på nesen av «avsløringen» rundt Google, som får alt de peker på av dumme politikere. Men hvorfor det ikke er opprør på Svalbard, er uforståelig. Den grønne galskapen truer hele samfunnet der oppe. Derfor vil vi veldig gjerne ha tips fra noen som bor på Svalbard, så vi får bedre innsyn i hva som foregår.

Alle tipsere er naturligvis beskyttet av regler for pressen.

 

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.