Partiene på Stortinget sørget for at Melkøya-vanviddet i Finnmark fortsetter. Det skjer til tross for at alle vet at de minimale mengdene gass man sparer inn på å stenge Melkøyas gasskraftverk, bare innebærer at gassen blir brent i tyske gasskraftverk i stedet. Og som om ikke dét var stupid nok, så vet alle ansvarlige for galskapen at det ikke finnes nok strøm å forsyne Melkøya med.

Melkøya har fått reservert 350 MW av NVE, og hvis dette anlegget (som alltid har vært elektrifisert) skal kjøres hundre prosent på strøm fra land, så utgjør det hele 3 TWh, eller strøm nok til 191.000 husstander. Den strømmen finnes ikke, og det hele er uansett et selvbedrag: Melkøya er nødt til å bevare gasskraftverket som «backup», og det vil få nok å gjøre fremover, for strømmangelen er allerede akutt.

Dette er allerede grundig dokumentert, nå sist av NRK, som kan fortelle om sjømatbedriften Brødrene Karlsen på Husøy i Senja, som lider av prekær strømmangel. Det gjør at fabrikken delvis må drives av dieselaggregat – akkurat som politikernes store, grønne energieksperiment på Svalbard.

Smart-avtale som ikke var så smart

For å få godkjent strømbruken til det nye anlegget for mottak av hvitfisk til 200 millioner, måtte ledelsen inngå en spesiell avtale med strømnettselskapet Arva: Strømmen til anlegget blir nemlig kuttet ved «overforbruk» av strøm i området. (Her vil jeg legge til at det ikke finnes noe som heter «overforbruk av strøm». Det er et nyord for å dekke over at man produserer for lite strøm, eller at strømmen blir sløst bort på meningsløse klimaprosjekter og EU.)

Ledelsen for Brødrene Karlsen ble forespeilet at disse planlagte strømbruddene for å «flate ut forbrukskurven» ville forekomme relativt sjelden, men måtte likevel investere i et stort og kostbart diesel-strømaggregat som backup. Strømbruddene skjer nemlig nesten daglig, og noen ganger flere ganger om dagen.

– Vi tok ned strømforbruket så mye som mulig, og ville gjøre fabrikken grønn. Nå har vi et dieselaggregat som står og slamrer, sier daglig leder Rita Karlsen til NRK.

Strømbrudd kan gi milliontap når fabrikken er full av flere hundre tonn ferskfisk, og er uforenlig med å drive nesten all type industri. Det gjelder ikke minst strømslukende nye datasentre: Det gilde datasenteret for TikTok på Hamar og for Google i Skien er begge basert på dieselaggregater i tilfelle strømbrudd. Diesel har nemlig blitt den nye olja, bare spør folk i Longyearbyen.

«Anleggsbidrag» i tillegg til «nettleie»

Hvorfor bedriftsledere er opptatt av å gjøre fabrikker klimavennlige og grønne i stedet for optimale og lønnsomme, viser kraften i massehysteriet rundt klima. Men det ligger også tvang bak: Bedrifter i Norge må nemlig betale et «anleggsbidrag» for å koble nye fabrikker til strømnettet. Det er nettselskapene som skal fastsette anleggsbidragene for å dekke kostnader ved nye nettinvesteringer og nettforsterkninger når kunder blir tilknyttet, og de bidragene er ikke små.

Nå murres det i Nord-Norge fordi avgiftene for nyetableringer i distriktene kan bli opptil seks ganger høyere enn i tettbygde strøk på grunn av de store avstandene – og dermed er villigheten til nyetableringer langt mindre. Til NRK opplyser Alexander Uteng (daglig leder i organisasjonen Sjømatklyngen Senja) at det grønne skiftet vil kunne bidra til ei dobling i strømbruk i sjømatnæringa de neste sju årene. Ny strømlinje er visstnok under planlegging, men den er neppe på plass før 2030 – men siden strømmen skal komme fra ustabil vind og sol, kommer det bare til å bidra til kaoset.

Her hører det med til historien at tidligere har store, kommersielle aktører alltid måtte ta samfunnskostnadene for å bygge kraftkrevende industri. Regningen for å bygge nye kraftverk havnet hos dem som trengte krafta. Det var utenkelig å sende denne regningen til publikum, men sånn har det altså delvis blitt.

Et selvpåført problem som ikke eksisterte for 25 år siden

Det er viktig å påpeke at dette kaoset eksisterte ikke i år 2000. Da hadde Norge et nasjonalt, billig, veldrevet, nedbetalt og forutsigelig kraftsystem, med et solid kraftoverskudd som gjorde strøm til den minste bekymringen i livet. Ingen hadde høye strømregninger, ingen var pålagt «nettleie», og ingen måtte ha en app for «å følge med på strømbruken» som sin største hobby. Dette nye systemet er idiotisk, selvpåført og ren selvskading, utløst av tre faktorer:

Klimahysteriet på Stortinget, som igjen er smittet av klimahysteriet i EU, utnyttes av profitører som har fått politikerne til å vedta drømmen om å innføre kraftmangel og EU-priser på strøm i Norge gjennom overføringskabler. Og bak alt dette ligger en total naivitet rundt «grønt skifte» og en enorm hybris kombinert med klimahastverk som gjorde at all forsiktighet ble blåst bort. Saksbehandlingen er en skandale i all sin mangel på risikovurdering og økonomiske overslag.

Ingenting kunne gå galt, og derfor går alt galt 

Alle politikere er like himmelfalne over de enorme problemene som de selv har skapt gjennom hodeløs politikk basert på total kunnskapsløshet. Å leke med energisystemet i et land, er noe av det farligste man kan gjøre mot samfunnet, og når man først har begynt, skaper man enorme problemer som er vedvarende og nesten uløselige. For i motsetning til hva politikerne tror, kan ikke nye kraftsystemer bygges over natta, eller i ettertid av behovet.

Voksne folk skjønner at først bygger man et nytt kraftnett som gir massivt kraftoverskudd, så bygger man strømslukerne eller avvikler kraftstasjonene. Det er denne prosedyrefeilen som går så fryktelig galt i Tyskland og på Svalbard, og nå kappes politikerne om å kamuflere sin egen skyld og lansere stadig nye fantasifulle løsninger som ikke vil virke. Så som enorme vindkraft-satsinger.

Riksrevisjonen i Norge er krystallklar: Politikerne har påført store deler av landet strømmangel. Riksrevisjonen påpeker at hovedproblemet er at behovet for strøm har økt «uten at Statnett og nettselskapene har økt kapasiteten i strømnettet i samme takt». Men dette var umulig. Ingenting kan tilfredsstille kraftbørsens ønske om å selge så mye strøm som mulig til EU, og EU er umettelig.

Realpolitikk og styring er erstattet av å håpe at alt går bra

Strømmangelen i nord er nå så stor at det ikke engang er nok kapasitet til å etablere nye hurtigladestasjoner til elbiler på Nord-Senja – for dem som er sprø nok til å ønske seg en batteribil i minus 30 grader og med store avstander. Det norsk Riksrevisjon ikke sier et ord om, er at å bygge ut vind og sol hverken er økonomisk bærekraftig eller funksjonelt, slik tysk riksrevisjon har gjort. «Klimatiltakene» skaper problemer i stedet for å løse dem.

Nå håper næringslivet at strømproblematikken blir tema i valgkampen, for det finnes ikke strøm til det grønne skiftet. Det er det eneste man får formidle gjennom NRK, for der har sannheten ingen plass: Valgkampen burde handle om å avvikle det «grønne skiftet», siden dette fantasifosteret er basert på magisk energi og krafttrolldom, og derfor er umulig å gjennomføre.

 


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.