Bruno Le Maire under en høring i EU-parlamentet i Strasbourg den 23. oktober 2018. Foto: Vincent Kessler / Reuters / Scanpix.

EU mangler fremdeles en ekte politisk, finansiell og militær enhet, beklager Frankrikes finansminister Bruno Le Maire i et eksklusivt intervju med Handelsblatt.

Frankrike er rede til å gjøre sitt for «mer Europa», men ballen ligger hos Tyskland, sier Le Maire, som mener at EU bør bli intet mindre enn et imperium.

Finansministerens visjon for EU går frem av den tyske avisens sammendrag av intervjuet på engelsk:

The European Union should become “a peaceful empire” in order to stand up to China and the US, Le Maire argued. And although thanks to their wartime history, some Germans may find his talk of empire unattractive, Le Maire explains that, “I am using this phrase because, in tomorrow’s world, it’s going to be all about power … technological power, economic, financial, monetary, cultural power – all will be decisive. Europe cannot be shy any longer about using its power.”

Militærmakt nevner han imidlertid ikke.

Blant tingene finansministeren ønsker seg for å oppnå alt dette, er et felles budsjett for hele eurosonen, noe tyskerne bestandig har strittet imot:

Strengthening the euro zone was another priority on Le Maire’s list to establish Europe as a global power. “If a new financial and economic crisis would erupt tomorrow and affect Europe, the euro zone would not be able to respond adequately,” he said. Establishing a common euro zone budget, which would support euro countries in times of crisis, is crucial to this, Le Maire said.

Le Maire mener det haster med å ta skrittet nærmere en tettere union:

“We have talked about it for a long time. Now it’s time for decisions. And there will be decisions made on December 4, at the next meeting of the economy and finance ministers. I cannot imagine anything else.”

Den franske finansministeren mener dette er nødvendig for å kunne hanskes med Trump-administrasjonen:

“Everybody knows it takes guts to stand in the way of Donald Trump’s administration,” Le Maire said. “The people of Europe have had enough of the babble from Brussels. They want to see action.”

Som eksempel nevner han sanksjonene USA har iverksatt mot Iran etter at USA trakk seg fra atomavtalen med Iran: Disse har gjort det vanskelig for europeiske selskaper å handle med Iran, sier Le Maire.

Frankrikes finansminister vil ikke desto mindre samarbeide med USA om forholdet til Kina:

Le Maire also agreed with American criticisms that Europe was “too timid” in defending itself against Chinese acquisition of its technology. Europe must cooperate with the United States to rein in Beijing’s trade policies, the minister said. Asymmetric market access, intellectual property abuses and state subsidies were particularly worrying, he said.

For EUs videre utvikling er to ting avgjørende:

Hva skjer med Tysklands EU-politikk og den fransk-tyske aksen når Merkel forlater politikken?

Og vil de politiske partiene som er motstandere av tettere union, oppnå en sterk nok representasjon til at de kan stikke kjepper i hjulene for slike planer? Er det sant som Le Maire hevder at folk i EU vil se den formen for action som han ønsker seg?

 

Støtt Document

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort:

[simpay id=»280380″]

For andre bidragsmåter, se vår Støtt Oss-side.