Kommentar

Hektisk diplomati igjen på fransk/tysk/russisk side for å sikre seg posisjoner i Irak etter Baath og Saddam, og for å redde skinnet. Realpolitik. Schröder liker ikke situasjonen nå, heller ikke Putin – begge har tidd stille lenge. Et tysk-russisk toppmøte i St. Petersburg skal nå også inkludere Chirac – Kofi Annan skulle vært med, men har plutselig avlyst, melder det franske nyhetsbyrået AFP.
Putin, Schröder og Chirac vil forsøke å sikre at FN får spille en overordnet rolle i gjenoppbyggingen av Irak, men kan knapt vente seg mer en en «rolle» for FN – som Tony Blair antagelig har lagt inn et ord for i Washington.
Russland har ennå ikke (torsdag) kommentert Saddam-regimets fall og begivenhetene i Bagdad onsdag. En russisk politiker, Dmitrij Rogozin, sier Bagdads fall var «forutsigbart». Eksperter som AFP har snakket med sier noe helt annet – den russiske regjeringen hadde slett ikke regnet med at Bagdad skulle falle så snart, men satset alt på at krigen skulle bli langvarig og blodig, med høye tapstall – noe som kunne ha godtgjort Russlands antikrigslinje. «Etterretningstjenesten var feilinformert», sier Pavel Felgenhauer (som skriver kommentarer regelmessig for bl. a. Moscow Times.) «Krigens raske utfall kom som en kalddusj på russiske diplomater», sier direktøren for Heritage-stiftelsen, Jevgenij Volk.
Undres hvor mye av Russlands miskalkulasjon som bygger på erfaringene med egne mislykte felttog i Tsjetsjenia, med enorme militære og sivile tapstall. Bagdad er ikke blitt USAs Groznyj.
Derfor har Putin innkalt til dette hastige møtet for å drøfte «hva nå», mener Volk. Han tror Russland befinner seg i den minst gunstige posisjonen av de tre. «Russland satset på feil hest og vil ikke ha noe å si når det gjelder det nye styret i Irak, og er heller ikke i posisjon til å ivareta sine økonomiske interesser i Irak». Spørs om Frankrike og Tyskland er så mye bedre stilt, selv om de har uttrykt glede over at Saddam-regimet har falt. Men Russland risikerer kanskje å tape mest.
Schröder skal ikke ha vært særlig glad for at også Chirac ble invitert til toppmøtet i Petersburg – det pleier å være en årlig tysk-russisk affære. Samtidig er både Chirac og Schröder bekymret for at Putin skal la de to i stikken. Putin møtte Bushs sikkerhetrådgiver Condoleezza Rice denne uka. Senator Richard Lugar sier at hvorvidt Russland får beholde sine lukrative oljekontrakter i Irak, «kommer i stor grad an på hvilken forståelse de to presidentene (Putin og Bush) oppnår». Rene ord.
For Kofi Annan handler alt nå om FNs prestisje. Det er sikkert smart å dra på EU-toppmøte i Aten i stedet, som han har valgt. Det er ikke ideelt å knytte seg til antikrigsaksen akkurat nå, selv om krigen ennå ikke er over.

«The summit (i St. Petersburg fredag og lørdag) must not look like a show of anti-Americanism,» Alain Juppe, ex-prime minister and now head of France’s 2_kommentar political party backing Chirac, told Europe 1 radio….
…Analyst Andrei Piontkovsky said the talks were pointless.
«Russia, through inertia, has re2_kommentared in this silly triangle,» he said. «Russia needs the United States far more than it needs either France or Germany.»

(Reuters)

Russland, Frankrike og Tyskland fikk torsdag et forslag fra USAs forsvarsminister Paul Wolfowitz å snakke om under Petersburg-møtet: De tre landene kan gi et bidrag til gjenoppbyggingen av Irak ved å avskrive noe av gjelden fra store lån de ga Saddam Hussein. Saddam-Irak skylder Russland og Frankrike 8 milliarder dollar hver fra 1980-tallet. Wolfowitz sa dessuten at Frankrikes motstand mot Irak-krigen og mot NATO-hjelp til Tyrkia trolig vil få «konsekvenser»:

«I agree the French have behaved in ways … that have been very damaging to NATO. I think France is going to pay some consequences, not just with us but with our countries who view it that way, but I don’t think we want to make the Iraqi people the victims of that particular quarrel,» he said.