Kommentar

Frankrike, Kina og Russland saboterte systematisk forsøk på å drive kontroll med Iraks olje-for-mat program, slik at Saddam ikke kunne berike seg, ifølge en amerikansk kongressrapport.

Hvis avsløringene av disse landenes «complicity», samrøre, med Saddams regime er så kompromitterende som man kan få inntrykk av, kan det få reatroaktiv virkning på oppfatningen av hvem som er the good guy og bad guy i forhold til Irak. USA ga store subsidier til landsbrukseksport til Irak på 80-tallet. Fransk, russisk og kinesisk business med Saddam er av langt nyere dato. Det franske forhåndsvetoet mot enhver ny resolusjon i Sikkerhetsrådet i februar kan på denne bakgrunn oppfattes som at Frankrike beskyttet sin trafikk med Saddam.

The paper suggests that France, Russia and China blocked inquiries into Iraq’s manipulation of the program because their companies «had much to gain from 2_kommentartaining» the status quo. «Their businesses made billions of dollars through their involvement with the Hussein regime and O.F.F.P.,» the document states, using the initials for the program.

Representative Christopher Shays, the Connecticut Republican who chairs the subcommittee, said in an interview that there was no doubt that the abuses were systemic and that blame for the widespread corruption must be shared by Security Council members, the United Nations office that administered the program, and the contractors hired by the United Nations to inspect Iraq’s oil exports and aid purchases.

The briefing paper said the hearing would focus on Cotecna, the Switzerland-based company hired by the United Nations in 1999 to monitor goods shipped to Iraq, and Saybolt International B.V., the Dutch company that monitored Iraqi oil exports.

Also under scrutiny will be BNP Paribas, the French bank that handled oil revenues under the program and which «never initiated a review of the program or the reputation of those involved,» the paper says. This «apparent incuriosity,» it adds, «raises questions about its internal due diligence and ethical safeguards.»

Paul A. Volcker, tidligere leder av den amerikanske sentralbanken, leder FNs egen undersøkelseskommisjon.

Mest lest

Les også