Kommentar

Anklagene om omfattende korrupsjon i forbindelse med FNs olje-for-mat program for Irak, er blitt mer konkrete. Det påstås at korrupsjonen gikk helt til topps i FN-systemet.

At least three senior United Nations officials are suspected of taking multi-million dollar bribes from the Saddam Hussein regime, U.S. and European intelligence sources tell ABCNEWS.

Most prominent among those accused in the scandal is Benon Sevan, the Cyprus-born U.N. undersecretary general who ran the program for six years.

Rett etter at anklagene ble kjent dro Sevan på en lang ferie til Australia. Han benekter enhver anklage. Sevan, som tjener 187.000 dollar i året, har sagt opp og går av 21. mai, men vil få betalt så lenge etterforskningen pågår.

Hvis påstandene stemmer vil det være et alvorlig slag mot FN. Olje-for-mat progammet ble flagget som FNs største humanitære operasjon noensinne. Det skulle lette sanksjonstrykket for sivilbefolkningen: Saddam skulle få selge avtalte kvantum olje, og pengene skulle kontrolleres av FN.

Amerikanske etterforskere sier de har konstatert at Saddam skummet 5 milliardar dollar fra programmet, penger som gikk i hans lommer. Bare det er nok til å kompromittere programmet.

I tillegg kommer anklagene om at 270 tjenestemenn har fått oljekvoter som de har kunnet selge videre til vanlige oljeforhandlere. Kvotene varierer, men det er snakk om millioner av fat olje, og tilsvarende summer. Ifølge lister funnet i Bagdad er mottakerne bl.a. partier: i Russland: kommunistpartiet og Zhirinovskij, Sosialistpartiet og Kostunicas parti i Serbia, Galloway i Storbritannia, og Frankrikes tidligere FN-ambassadør Bernard Merimee. Men nettet strekker seg over hele kloden, helt til Burma og Indonesia.

At det har vært korrupsjon på begge sider av bordet er for såvidt logisk. Dermed har Saddam kjøpt seg innflytelse og aksept for at han raket til seg.

Undersøkelse

The United Nations, at first, dismissed the allegations about Sevan, but this week, Secretary General Kofi Annan said there would be a full investigation led by the former chairman of the Federal Reserve Bank, Paul Volcker.

«We are going to investigate these allegations very seriously,» Annan said during a press conference.

In addition, Congress is scheduled to begin hearings into the bribery scandal this week.

Monumental Rip-Off?
Allegations of Widespread Corruption Involve Saddam Hussein, U.N. Senior Officials

By Brian Ross

Attribution: Winds of change

En av dem som indirekte kommer i dårlig lys er den kjente våpeninspektøren Scott Ritter. Han fikk 400.000 dollar av en irakisk-født forretningsmann i Chicacgo for å lage filmen «Shifting Sands». Ritter sier han ble forsikret om at pengene ikke stammet fra Saddam. Nå må han revurdere.

UN’s oil-for-food programme under scrutiny

By Claudio Gatti and Mark Turner in New York

THE FINANCIAL TIMES April 12 2004

A Detroit-based businessman of Iraqi origin who financed a film by Scott Ritter, the former chief United Nations weapons inspector, has admitted for the first time being awarded oil allocations during the UN oil-for-food programme.

Shakir Khafaji, who had close contacts with Saddam Hussein’s regime, made $400,000 available for Mr Ritter to make In Shifting Sands, a film in which the ex-inspector claimed Iraq had been «defanged» after a decade of UN weapons inspections.

The disclosure is likely to raise further questions about the operation of the oil-for-food programme, which is already the subject of Congressional investigations and a separate high-level UN inquiry.