Først kom Duelfer-rapporten som inkriminerte flere utenlandske selskaper. Nå foreligger en Senats-rapport som sier at Saddam tjente dobbelt så mye på olje, kickbacks, avgifter osv. som tidligere antatt: 21.3 milliarder dollar. Pengene gikk til palasser og våpen.

Det er et tankekors for alle som mener at FN-sanksjonene ruinerte landet. Saddam hadde pengene, men valgte å bruke dem på seg selv.

A Senate committee investigating the United Nations oil-for-food program for Iraq estimates that during 13 years of international sanctions, Saddam Hussein’s government made at least $21.3 billion illicitly – more than double previous government estimates.

Advertisement

Senator Norm Coleman, the Minnesota Republican who is chairman of the Senate’s Permanent Subcommittee on Investigations, said at a subcommittee hearing on Monday that he doubted that fraud and abuse on this scale could have gone undetected by senior United Nations officials or their American counterparts. Because it was unknown where the illicit money ended up, he said, he was worried that it may be helping to finance the insurgency in Iraq.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.

Mest lest

Les også