Irak opptrer som stråmann for Iran, slik at Iran kan omgå amerikanske og internasjonale sanksjoner.

Noe av det mest smertefulle for Iran er utestengningen fra det internasjonale finanssystemet. Fremmed valuta må til for å betale for livsnødvendig import, som bensin, og for å holde inflasjonen nede. Irak stiller sine banker til disposisjon, og lar ellers Iran få bruke irakisk territorium.

Shiaene utgjør flertallet i Irak og kom til makten etter at amerikanerne veltet Saddam Hussein som var sunni.

Utakk er verdens lønn

Det må svi for USA at Irak, hvor USA har ofret rundt 5.000 soldatliv og milliarder av dollar, handler stikk i strid med amerikanske interesser og bistår fienden. Det øker sannynligheten for at diplomati og sanksjoner ikke vil få Iran til å innstille atomvåpenprogrammet.

Several American and Iraqi banking and government officials also say that Iranian organizations have gained effective control over at least four Iraqi commercial banks through Iraqi intermediaries. That gives Iran direct access to the international financial system, supposedly denied to Tehran by the economic sanctions. Even as the United States has moved to tighten the vise against Iran this summer, the Maliki government has openly sought to enhance its already deep economic and political ties with Iran. Trade between Iraq and Iran, which fought a costly war from 1980 to 1988, has been growing rapidly ever since the American-led invasion that toppled Saddam Hussein, and it is now estimated to be as high as $11 billion a year. Among other openly acknowledged forms of trade, Iraq has contracts to buy large amounts of electrical power from Iran.

Obama kunngjorde sist måned at Elaf Islamic Bank var utestengt fra kontakt med det amerikanske banksystemet, grunnet kontakt med Iran.

 

Still, the administration has held private talks with Iraqi officials to complain about specific instances of financial and logistical ties between the countries, officials say, although they do not regard all trade between them as illegal or, as in the case of smuggling, as something completely new. In one recent instance, when American officials learned that the Iraqi government was aiding the Iranians by allowing them to use Iraqi airspace to ferry supplies to Syria, Mr. Obama called Mr. Maliki to complain. The Iranian planes flew another route.

 

Men Elaf Islamic Bank er ikke blitt bøtlagt og får fremdeles delta i auksjonene hvor dinarer selges og fremmed valuta kjøpes. Irakerne svarer at Elaf-banken har benektet å ha gjort noe galt. Derfor. Et slikt svar er det samme som å stikke en finger i øyet på USA.

Delaktig

Some current and former American and Iraqi officials, along with banking and oil experts, say that Iraqi government officials are turning a blind eye to the large financial flows, smuggling and other trade with Iran. In some cases, they say, government officials, including some close to Mr. Maliki, are directly profiting from the activities.

“Maliki’s government is right in the middle of this,” said one former senior American intelligence official who now does business in Iraq.

Sanksjoner biter

Men Irak og Nouri al-Malikis regjering er ikke i lomma på Iran.

Sanksjonene som forbyr kjøp av iransk olje, som trådte i kraft i juli, har ført til et fall i eksporten av olje på 40 %. Irak utnytter dette bortfallet til å pumpe alt det kan, og produserer nå mer enn Iran.

Bankkontoen vokser.

Thanks to Iraq’s growing oil revenue, the Iraqi central bank has about $60 billion in foreign exchange reserves, held in accounts at the Federal Reserve Bank of New York, with which to meet the insatiable demand for dollars. But the new flight of dollars out of Iraq is prompting criticism of the central bank and of the Iraqi government.

Hvis Irak bruker dollar i amerikanske banker til å gi Iran tilgang på dollar, må det kjennes ekstra tungt for USA.

Sanksjonene har ført til en utstrakt svartebørshandel med petroleumsprodukter mellom landene og videre til tredjeland.

Iran finansierer også irakiske partier og politikere, og på sikt er kombinasjonen av all denne korrupsjonen farlig for Irak som samfunn.

the Iraqi government has done little to stop a highly organized effort that frequently provides financial benefits to Iraqi political parties and powerful political leaders, according to American and Iraqi oil traders and experts.

U.S. Says Iraqis Are Helping Iran to Skirt Sanctions

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂