Ankara er blitt enig med Moskva om å betale for russisk gass i rubler, ifølge Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. 

Erdogan kunngjorde det etter et fire timer langt møte fredag ​​med Russlands president Vladimir Putin. De er blitt enig om å øke samarbeidet innen sektorene transport, landbruk og finans samt byggebransjen. De diskuterte også Tyrkias bruk av russiske Mir-kort, men var generelt lite konkret:

– Til tross for de regionale og globale utfordringene bekreftet lederne en felles vilje til å videreutvikle forholdet mellom Russland og Tyrkia, sa Kreml i en uttalelse etter samtalene.

Russlands visestatsminister Alexander Novak kalte intensjonsavtalene «veldig viktig», og sa at de to landene tar sikte på å nå «et nytt utviklingsnivå» på tvers av «praktisk talt alle sektorer». Erdogan kunngjorde at deler av handelen mellom de to landene skal foregå i rubler til tross for vestlige sanksjoner mot Moskva:

– Besøket i Sotsji medførte en god ting: Vi ble enig med Putin om rubelen.

Under møtet berømmet Putin rørledningen TurkStream og sa at europeerne burde være takknemlig overfor Tyrkia for uavbrutt transport av russisk gass.

Ifølge Putin er TurkStream en av de viktigste årene for gassforsyning fra Russland til Europa:

– Den fungerer og er uten defekter.

Erdogan la til at bruken av russiske Mir-kort er betydelig i Tyrkia.

Mir-kortsystemet er et russisk alternativ til europeiske og amerikanske betalingssystemer som foruten i Russland, brukes i Tyrkia, Vietnam og en rekke tidligere sovjetrepublikker. 

5. mars kunngjorde de internasjonale betalingssystemene Visa og Mastercard at de stanset sine aktiviteter i Russland. Ingen transaksjoner med Visa-kort utstedt i Russland vil fungere utenfor landet. Visa-kort utstedt utenfor Russland vil ikke lenger fungere på russisk territorium.

Erdogan som står overfor valg neste år, er i en komplisert situasjon med en årlig inflasjon på nesten 80 prosent. 

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Støtt Document!
Vi er ikke en del
av den statsstøttede
«seddelpressen»

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.