Russland vil bryte turisme, handel og energiavtaler med Tyrkia. Det er sendt ut advarsler mot å feriere der pga sikkerhetsrisiko. 4,5million russere ferierer hvert år i Tyrkia. De legger igjen 10 milliarder dollar.

Tyrkia er den største avtaker av russisk naturgass etter Tyskland. Kanselleringer vil være følbare for begge parter. Mer omfattende planer er Turkstream, olje/gasslesningen som skal bygges fra Sentral-Asia og over Tyrkia, som skulle gå utenfor Ukraina. Den er budsjettert til 20 milliarder dollar. Alt kan ryke.

Det var en meget mørk og bestemt Vladimir Putin som holdt pressekonferanse i Kreml med Francois Hollande. Kjemien mellom de to virket god. Begge ønsker en enhetlige allianse mot IS. Men det er det ikke alle som gjør. Tyrkia støtter IS har Putin sagt, og det er den slags uttalelser som får USA til å rygge.

Putin ble spurt om dette og backet ikke: Fra fly kan man se kolonner av tankbiler som hver eneste dag går fra IS-kontrollert område og over til Tyrkia. De strekker seg så langt øyet kan se. Dette er ikke noen små-skala-smugling. Det er snakk om «industriell skala-handel» sa Putin, og de på toppen i Tyrkia må vite om den. Han stilte Erdogan i forlegenhet. Men hvis Putin skal vinne propagandakrigen må han ha bilder å slå i bordet med.

Forrige uke kom det melding om at amerikanerne hadde bombet en ansamling av 250 tankbiler. Det skulle liksom være en «first». Da er spørsmålet; Hvorfor har det ikke skjedd før når praten hele tiden har gått om hvor viktig det var å kutte de økonomiske livlinjene til IS? Kan svaret være at det ville være å trå Tyrkia på tærne?

Hvis russerne kan skaffe slike opplysninger vil det være ødeleggende både for Erdogan og Obama.

Putin fnøs av tyrkiske uttalelser om at de ikke visste hvor flyet de skjøt ned kom fra. Hadde de gjort det ville de handlet annerledes.

– Men vi melder fra om hvem vi er og hvor vi er hele tiden, i tråd med avtalen mellom den USA-ledete anti-IS-koalisjonen og Russland, sa Putin, og la til: Tyrkia er medlem av denne. De vet hva amerikanerne vet.

Det er unektelig interessant informasjon. Siste ord er ikke sagt om hverken nedskytingen eller Tyrkias forbindelse med IS. Det virker plausibelt at Tyrkia driver et dobbeltspill. Det samme gjør Golf-statene og Saudi-Arabia. Men vestlige land er bundet av samarbeidshensyn til taushet. Hvis Russland blir offended kan det være Putin sier ting som vil ødeleggge idyllen.

Man kan ikke la være å bli slått av forskjellen på USAs leder og Russlands. Det kan være den russiske er mer forberedt på spillet i Syria enn Obama, som aldri får bestemt seg og kommer for sent og med for lite.

USAs maktvegring kan være både en mulighet og en fare for Russland. Det kan gi Russland en mulighet til å spille en større rolle enn før fordi USA uteblir. Men amerikanernes tilbakeholdenhet kan ha gjort en spiller som Erdogan overmodig og fristet ham til den type handlinger som nedskytingen av det russiske flyet. Det er å leke med ilden. Putin er en pitbull og har makt til å vise det.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂