Nytt

Tyrkias nedskyting av en russisk jagerbomber er en alvorlig hendelse som kan få store konsekvenser. Russland er usedvanlig indignert og benekter på det sterkeste at de krenket tyrkisk luftrom.

Tyrkia er like klar på det motsatte. Men hvorfor skulle Russland krenke Tyrkia som er en NATO-alliert? Hva hadde Tyrkia å tape på å være litt mer overbærende?

Vladimir Putin har klat nedskytingen et dolkestøt i ryggen.

Putin forsvarer Assad. Erdogan vil ha ham fjernet. Erdogan spiller et meget høyt spill hvis han vil gi Putin en blodig nese, fordi han har NATO i ryggen. NATO har jattet med Tyrkia, ser ikke NATO at Erdogan kan bruke alliansen på en måte den ikke er tjent med? At alliansen kan bli nødt for å rake kastanjene ut av ilden for Tyrkia? Det kan virke som Erdogan ønsker å involvere NATO, slik at NATO blir tvunget til å eskalere. Erdogan har et motiv for å skyte ned et russisk fly. Det er vanskelig å se hva som skulle være Putins. Han har hendene fulle med å straffe IS for nedskytingen over Sinai.

Tyrkisk-støttede opprørere skjøt ihjel den ene piloten til ropene av Allahu Akbar. Hvordan det er gått med den andre vet man foreløpig ikke. Det er grunn til å frykte det verste. Også et russisk helikopter ute på redningsoppdrag ble skutt ned. En marinesoldat mistet livet. To ydmykelser på en dag.

Jihadistene i Syria ønsker å gjenta mujahedins kamp mot sovjeterne i Afghanistan. De drømmer om å skyte ned fly og helikoptre, alle som støtter Assad. Men USA har ikke villet gi dem Manpads – dvs bærbare raketter.

Man skal ikke se bort fra at en bonus for Tyrkia er goodwill hos jihadistene. Tyrkia har drevet et dobbeltspill med IS i lang tid. Etter bomben i Ankara sa statsminister Davotuglu at IS hadde vært «utakknemlig». Det var en megetsigende forsnakkelse.