Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og Ungarns statsminister Viktor Orban på et møte i Budapest 18. desember 2023. Foto: AP Photo/Denes Erdos)

Utenrikskomiteen i den tyrkiske nasjonalforsamlingen skal møtes 26. desember for å gjenoppta samtalene om svensk Nato-medlemskap.

Tyrkia har i det lengste trenert svenske Nato-medlemskap, noe som har pågått i flere faser.

Først bedrev president Erdogan et langvarig spill med stadig nye krav og vilkår, blant annet knyttet til Sveriges politikk overfor kurderne.

Så kom det en periode hvor det hele ble utsatt grunnet tyrkisk sinne over brenning av koranen i Sverige.

Deretter henviste president Erdogan til at saken må behandles i den tyrkiske nasjonalforsamlingen, der den langt fra ble noen hastesak.

Utenrikskomiteen i Tyrkia påbegynte omsider debatten om dette 16. november, men utsatte så den videre oppfølgingen til senere, uten å oppgi når det skulle skje.

Nå ser det ut til at saken på ny er berammet i denne utenrikskomiteen, der man skal møtes 26. desember.

Det fremgår av komiteens møteprogram på nettet fredag.

NTB-Reuters melder om saken.

De færreste tror imidlertid at det vil innebære at man gir Sverige noe endelig klarsignal fra Tyrkia den datoen.

Tyrkia og Ungarn på samme banehalvdel

Tyrkia er ikke alene om å forsøke å forhindre/utsette svensk medlemskap i forsvarsalliansen. Også Ungarn tar del i det samme spillet, og vekker stor frustrasjon i resten av alliansen.

Mens man i Tyrkias tilfelle gjerne forklarer motstanden med at president Erdogan forsøker å presse flest mulig fordeler og sideavtaler ut av saken. Han har blant annet prøvd å presse USA om tyrkisk kjøp av F-16-fly knyttet til svensk medlemskap i Nato.

Ungarns motstand oppfattes gjerne som et utslag av statsminister Orbans påfallende nære bånd til Russlands president Putin, noe enkelte anser som enda mer urovekkende.

Spørsmålet er hvor lenge resten av Nato-alliansen vil godta at to slike figurer som Erdogan og Orban får diktere Natos fremtid på denne måten, i en sak der resten av Nato står samlet. Trolig er tålmodigheten i ferd med å renne ut.

Les også: 

Erdogan: – Hamas er frihetskjempere

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.