Kinas ambassadør i Frankrike har forsvart Beijings såkalte «ubegrensede partnerskap» med Russland, til tross for krigen i Ukraina.

Uttalelsen som kom på en nylig pressekonferanse i Paris, hvor oversettelsen først nå er utgitt på den kinesiske ambassadens nettside, så avviser ambassadør Lu Shaye all kritikk av sitt lands relasjoner med Russland ved å bemerke at Kina, som «alle suverene stater», har «rett til å forme vårt samarbeid på alle områder».

En utenrikspolitisk talsmann for Kina, benektet påstander om at Kina enten leverte eller er i ferd med å levere våpen til Russland, men den kinesiske utsendingen gjentok Russlands påstand om at den virkelige skyldige i Ukraina-krigen er USA.

Wall Street Journal skriver at den kinesiske presidenten Xi Jinping har beordret sine embetsrepresentanter til å styrke de økonomiske forbindelsene med Russland for å motvirke effekten av vestlige sanksjoner.

Det spekuleres også i et mulig møte mellom Xi og Russlands president Vladimir Putin innen utgangen av året.

Kina har forsøkt å opprettholde den delikate balansen det er mellom å opprettholde sitt langsiktige strategiske partnerskap med Russland, og unngå å bli fanget i den økende konfrontasjonen mellom Moskva og Vesten.

Det er fortsatt uklart om Putin informerte Xi på forhånd om sin intensjon om å invadere Ukraina, eller om kineserne var overrasket over omfanget av operasjonen.

Russland øker oljeeksporten

Men det som er klart er at kinesiske tjenestemenn som ble orientert av sine amerikanske kolleger om Russlands planer for invasjonen, ikke trodde på det de ble fortalt.

Så til tross for amerikanske advarsler signerte Xi et omfattende partnerskap med Putin kun tre uker før russiske stridsvogner rullet inn i Ukraina i februar i år.

Samtidig har kineserne ingen interesse av å bli portrettert som Russlands militære allierte i denne konflikten, da det ytterligere kan forverre det allerede spente forholdet mellom Beijing og Washington.

Den russiske økonomien har blitt gradvis verre etter den første bølgen av vestlige sanksjoner. Landet blir gradvis frakoblet verdensøkonomien, med ødeleggende konsekvenser for Russlands langsiktige utsikter.

Som svar på økende nervøsitet i den russiske befolkningen, har Putin forsøkt å forsikre dem om at deres levebrød vil bli beskyttet for enhver pris.

– Til tross for vanskelighetene i inneværende år, har vi oppnådd positive resultater i kampen for å redusere fattigdom, og neste år må vi forsterke denne positive dynamikken, sa Putin i en tale torsdag.

Beijings beslutning om å hjelpe den russiske økonomien ved å kjøpe flere produkter, kan være strategisk utformet for å styrke Putins tillit, og til å signalisere en kinesisk vilje til å forhindre at Russlands økonomi faller ytterligere.
Hvis du bare skal kjøpe én bok før jul, så la det bli «Mesteren og Margarita».

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!


 

Kjøp julegavene fra Document!

 

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.