Russlands president Vladimir Putin ankom fredag Kina, der han skal ha samtaler med sin kinesiske motpart Xi Jinping og overvære åpningen av OL.

Ifølge det statlige russiske nyhetsbyrået RIA landet Putin i Beijing ved lunsjtider fredag. Ifølge programmet skulle han rett i møte med Xi, og de to lederne skulle deretter ha en privat lunsj sammen.

I et intervju med det statlige kinesiske nyhetsbyrået Xinhua før avreisen understreket Putin at Russland og Kina spiller en «viktig og stabiliserende rolle» i verden og bidrar til «å gjøre internasjonale anliggender mer rettferdige og inkluderende».

Putin kritiserte samtidig vestlige land som har innført politisk boikott av OL og hevdet at dette gjøres for å fremme «egne ambisjoner».

I et intervju med China Media Group understreket Putin at Russland i likhet med Kina «er motstandere av å politisere sport og bruke det som et redskap for tvang, urettferdig konkurranse og diskriminering».

Ifølge Putins utenrikspolitiske rådgiver Jurij Usjakov er den russiske presidentens besøk et nytt steg i partnerskapet mellom de to land, et partnerskap som ifølge ham «er en nøkkelfaktor som bidrar til en bærekraftig global utvikling og til å motvirke destruktive aktiviteter fra visse land».

Ifølge Usjakov har Russland og Kina nærmest identisk syn på de fleste internasjonale spørsmål, og han understreker at Kina slutter helt opp om Moskva i striden med Ukraina.

– Beijing støtter Russlands krav om sikkerhetsgarantier og er enig i at en sikkerheten til en stat ikke kan sikres gjennom å frata et annet land sikkerheten, sa Usjakov tidligere i uka.

Les og hør også:

Kongress­representanter i Kinas tjeneste

Skogpod 1. februar: Virkeligheten går i oppløsning

Kjøp bokpakke med «Hypermoral» og «Politisk kitsch» av Alexander Grau her!

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.