De pågående forhandlingene mellom Ukraina og Russland har ikke resultert i noen redusert aktivitet på fronten. Fredag morgen rapporteres det om russiske angrep mot Lviv, vest i Ukraina, der flyplassen skal være rammet. Fredag ettermiddag har Vladimir Putin varslet en tale til det russiske folket.

Minst tre eksplosjoner ble hørt i nærheten av Lvivs flyplass fredag morgen. Videoer på sosiale medier viser store eksplosjoner og soppformede røykskyer. Lvivs borgmester, Andriy Sadovy, sa flere missiler har truffet et anlegg for flyvedlikehold og ødelagt bygninger, men at det ikke er rapportert om døde. (Swissinfo)

Amir Tsarfati postet denne videoen på Telegram, fredag morgen:

* Kinesiske og russiske representanter møttes torsdag, dagen før Kinas president Xi Jinping skal snakke med USAs president Joe Biden om krigen i Ukraina. Cheng Guoping, som ifølge BBC er kommissær for utenriks- og sikkerhetssaker ved det kinesiske utenriksdepartementet, møtte den russiske ambassadøren Andrej Denisov.

De to hadde en grundig samtale om synspunkter, blant annet om relasjonen mellom de to landene og globalt antiterrorsamarbeid, heter det i en uttalelse fra departementet. Ukraina er ikke nevnt i uttalelsen, men kinesisk UD skriver at «verden har gått inn i en periode med turbulens og endring», og at Kina og Russland må styrke samarbeidet i møte med den «sørgelige globale antiterror-situasjonen».

* Logistiske problemer fortsetter å sinke Russlands «vaklende» invasjon av Ukraina, mener det britiske forsvaret. Motvilje mot å velge mer utfordrende ruter, manglende kontroll over luftrommet og begrensede muligheter til å legge broer hindrer Russland fra å effektivt forsyne styrkene sine med grunnleggende og essensielle ting som mat og drivstoff, skriver det britiske forsvarsdepartementet i sin daglige etterretningsrapport om krigen i Ukraina.

– Uavbrutte ukrainske motangrep tvinger Russland til å omdirigere store mengder styrker for å forsvare egne forsyningslinjer. Dette går hardt ut over Russlands offensive potensial, heter det videre.

En seks mil lang russisk militærkolonnen sto nærmest stille i rundt ti dager nordvest for Kyiv. Ødelagte kjøretøy og mangel på mat og drivstoff har vært nevnt som mulige årsaker til at kolonnen ble stående.

Det har også kommet meldinger om at russiske styrker har plyndret matbutikker i Ukraina. (NTB)

Støre usikker

Statsminister Jonas Gahr Støre vil fredag holde en redegjørelse om krigen for Stortinget. Støre sier til NTB at han er usikker på Putins reelle hensikter:

– Det er grunn til å ha en god dose skepsis når vi ser det som skjer på bakken, sier Støre. Jeg tror den russiske planen var mer i retning av at det ville bli en umiddelbar kapitulasjon bare de mobiliserte sine styrker. Det motsatte har skjedd, sier han.

Tre uker etter invasjonen ser de russiske invasjonsstyrkene ut til å ha kjørt seg fast, uten å ha klart å innta de største byene i Ukraina eller vinne fullt herredømme over luftrommet. Samtidig vokser tapstallene – både sivilt og militært.

– Det er veldig vanskelig å si om det som nå foregår i de samtalene, er noe som bidrar til å kjøpe tid for den krigførende part – at det pågår en samtale som holder dette håpet i gang, mens det fortsetter uforminsket med angrep, sier Støre.

Fredag vil regjeringen også komme med en ny krisepakke for å avdempe krigens konsekvenser for Norge.

Der er det varslet at regjeringen vil komme med økte bevilgninger til Forsvaret, tiltak for å styrke den sivile beredskapen og nye grep for å håndtere tilstrømningen av ukrainske flyktninger til Norge. (NTB)

Ifølge ubekreftede meldinger på sosiale medier har Russlands president Vladimir Putin varslet en tale til det russiske folk kl 15, lokal tid (kl 13, norsk tid).

 

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.