President Vladimir Putin. Foto: Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

Russlands president Vladimir Putin kaller angrepet på Krim-broen en terrorhandling og anklager den ukrainske etterretningstjenesten SBU for å stå bak.

I en uttalelse søndag kveld fordømmer Putin angrepet og kaller det en «terrorhandling rettet mot sivil russisk infrastruktur».

Putin kom med uttalelsen i et møte med Aleksandr Bastrykin, lederen for komiteen som etterforsker eksplosjonen.

Under møtet hevdet Bastrykin at russiske og utenlandske borgere hjalp ukrainske spesialagenter med å utføre angrepet. Han sa også at angrepet nå etterforskes som terrorisme.

Mandag skal Putin lede et møte i det russiske sikkerhetsrådet. Ifølge Kreml skal de diskutere hvordan de skal svare på angrepet.

Flere russiske militærbloggere krever at Russland må slå hardt tilbake mot Ukraina.

Ikke bekreftet

Ukrainske myndigheter har så langt ikke sagt at de står bak. Men Zelenskyjs rådgiver Mikhajlo Podoljak postet lørdag en melding på Twitter der han kalte brannen «en begynnelse» og at «alt ulovlig må ødelegges, alt som er stjålet, må returneres til Ukraina».

En høytstående ukrainsk tjenesteperson som vil være anonym, sier til avisen The New York Times at det er den ukrainske etterretningstjenesten som står bak angrepet. Men det er altså ikke bekreftet.

Søndagens uttalelse er første gang Putin kommenterer angrepet på Krim-broen. Tre mennesker ble drept og deler av broen ble ødelagt i den voldsomme eksplosjonen lørdag morgen.

Ifølge russiske medier var det en lastebil som eksploderte og antente godstogvogner som var lastet med drivstoff og som sto på togbroen som går parallelt med veibroen.

Viktig forsyningsrute

Bilder viser hvordan deler av den ene veibroen har rast sammen. Likevel opplyste russiske myndigheter at broen ble åpnet for begrenset biltrafikk lørdag kveld, og i løpet av natt til søndag var også togtrafikken i gang.

Søndag var russiske dykkere i gang med å undersøke skadene på broen, og ifølge den russiske visestatsministeren Marat Khusnullin ventes de første resultatene i løpet av kort tid.

Broen er den eneste vei- og togforbindelsen mellom det russiske fastlandet og den annekterte Krim-halvøya og er en viktig forsyningsrute for de russiske styrkene i Ukraina-krigen.

Lørdag kveld ga Putin ordre om at den russiske sikkerhetstjenesten FSB skulle overta kontrollen over sikkerheten ved broen.

Den er også symbolsk viktig og et prestisjeprosjekt for Putin. Broen ble påbegynt i 2015, ett år etter at Russland annekterte Krim, og sto ferdig i 2018. Den er Europas lengste bro, 18 kilometer lang.

Les også: 

Fred Fleitz tror det var Putin

Ny bok! Bestill fra Document forlag:

Forhåndsbestill «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!

Bestill også:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:


/www.document.no/2022/09/29/fred-fleitz-tror-det-var-putin/

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.