Kinas utenriksminister Qin Gang er ikke blitt sett offentlig på mer enn tre uker, et uvanlig langt fravær for en høyprofilert, travel diplomat i Beijing. Det har som tweetene nedenfor forteller, utløst spekulasjoner i et land kjent for manglende politisk transparens.

Qin, en karrierediplomat og betrodd rådgiver for Xi Jinping, ble forfremmet til utenriksminister i desember etter en kort periode som ambassadør i USA.

Hard utenriksminister

Som utenriksminister har Qin levert skarp kritikk av Washington etter at forholdet falt til et nytt lavpunkt i kjølvannet av en formodet kinesisk spionballong som ble skutt ned over USA.

Han har også spilt en nøkkelrolle i bestrebelsene på å stabilisere forbindelsene og gjenopprette kommunikasjonen. Han møtte USAs utenriksminister Antony Blinken under i Beijing i midten av juni.

Men 57-årige Qin er ikke blitt sett offentlig siden 25. juni da han møtte embedsmenn fra Sri Lanka, Vietnam og Russland i Beijing.

På spørsmål om Qins fravær sa en talsmann for det kinesiske utenriksdepartement at hun «ikke hadde informasjon» og la til at Kinas diplomatiske aktiviteter utføres som vanlig.

En talsmann for det kinesiske utenriksdepartement sa tirsdag at Qin ikke kunne delta på ASEANs årlige utenriksministermøte «av helsemessige årsaker», ifølge Reuters, men i den offisielle utskriften på departementets nettside var det utelatt. Der utelates ofte sensitivt innhold.

Flere høytstående kinesiske embedsmenn er forsvunnet fra offentligheten i det siste. Plutselige forsvinninger er blitt et vanlig trekk i Xis «antikorrupsjonskampanje».

 

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.