Beijings utenriksminister Wang Yi fortsetter sitt fremstøt i det sydlige Stillehavet, noe som vekker bekymring i Washington og USAs allierte. Idag signerte Samoa en bilateral avtale med Kina hvor det skisseres økende samarbeid. 

Myndighetene på Samoa bekreftet i en pressemelding at den kinesiske utenriksministeren Wang Yi og Samoas statsminister Fiame Naomi Mata’afa har møttes for å diskutere klima, pandemi og fred og sikkerhet.

Detaljer om avtalen som er undertegnet, er ikke kjent, men et tidligere lekket utkast skisserer samarbeid om sikkerhet og økonomi. Lokale medier var invitert til å overvære signeringen, men ingen spørsmål ble stilt.

Kina vil gi Samoa støtte til utvikling av infrastruktur i ulike sektorer, og avtalen skal være et rammeverk for fremtidige prosjekter som skal «forhandles frem og avtales gjensidig».

Kinas diplomatiske fremstøt vekker bekymring i USA og Australia. Der anses avtalen som nok et ledd i Beijings forsøk på å styrke sin stilling i den sydlige delen av Stillehavet.

Stillehavet er geostrategisk viktig for både USA og Kina. Små nasjoner kan støtte Beijings agenda i FN. For både Kina og USA/Australia har Stillehavet strategisk, militær og økonomisk betydning. For alle parter er det viktig å trygge handelsrutene i Stillehavet.

En kinesisk delegasjon er på rundreise til åtte stillehavsnasjoner. Delegasjonen har i tillegg til Samoa besøkt Salomonøyene og Kiribati denne uken.

Les også:

Kina ber Australia holde fingrene fra fatet i Stillehavet

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.