Salomon-øyenes utenriksminister Jeremiah Manele i samtale med sin kinesiske kollega Wang Yi.  Foto: AP Photo/Mark Schiefelbein, Pool, File

Kina vil tilby frihandelsavtaler og sikkerhetssamarbeid til stillehavsnasjoner. En øystatsleder advarer mot kinesisk kontroll og overvåking.

Imperialisme og utbrede3lse av egen interessesfære kommer i mange former. Kina har sin egen variant, som nå utspiller seg i stillehavsområdet.

NTB-AFP skriver at Kina har skrevet et utkast både til avtaler og en femårsplan, som de nå vil inngå med nasjoner i regionen.

AFP har fått tak i disse planene som skal diskuteres når utenriksminister Wang Yi besøker naboland fra torsdag av.

Hele ti små øystater blir tilbudt avtaler verdt millioner av dollar og tilgang til Kinas enorme marked.

Men det kommer med en pris om gjenytelser, Kina er ikke kjent for å gi ved dørene. Nasjonene må til gjengjeld bli med på sikkerhetsavtaler og gi Kina tilgang til lokale naturressurser.

Avtalene får alarmen til å gå flere steder.

I et brev til andre ledere i regionen, advarer president David Panuelo i Mikronesiaføderasjonen andre ledere mot å la seg lokke.

– Kina vil ha tilgang og kontroll over vår region, skriver Panuelo.

Han kaller avtalene upålitelige og sier at de vil gi Kina innflytelse i hvordan landene styrer interne forhold. Han advarer også mot masseovervåking både av folk og bedrifter.

Kina, USA og andre land kjemper om innflytelsen over nasjonene i Stillehavet. Dersom avtalene undertegnes vil det medføre en ny omdreining. Kinesisk politi og militære vil blant annet få tilgang til nabolandene.

Les også: 

Kina ber Australia holde fingrene fra fatet i Stillehavet

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.