Clockwise from left, British Foreign Secretary James Cleverly, German Foreign Minister Annalena Baerbock, U.S. Secretary of State Antony Blinken, Japan’s Foreign Minister Yoshimasa Hayashi, Canadian Foreign Minister Melanie Joly, French Foreign Minister Catherine Colonna, Italy’s Foreign Minister Antonio Tajani and Deputy Secretary-General of the European External Action Service (EEAS) Enrique Mora.  Foto: Yuichi Yamazaki/Pool Photo via AP

Russland og Kina fikk mest oppmerksomhet under G7s utenriksministermøte i Japan. I en felles uttalelse brukes det harde ord mot begge landene.

Utenriksministrene fra G7 lover en hard og samlet front mot Russlands krigføring i Ukraina og lover både å «intensivere» sanksjonene mot Russland og gjøre mer for å gjennomføre de eksisterende.

NTB-AFP-AP melder om saken tirsdag formiddag.

G7-landene la ikke frem nye konkrete tiltak, men understreket at Russland må regne med å bli straffet for krigføringen i nabolandet.

– Det kan ikke være straffrihet for krigsforbrytelser og andre grusomheter slik som Russlands angrep mot sivile og kritisk sivil infrastruktur, sa ministrene, som også lovet å støtte Ukraina «så lenge det trengs».

Advarer Russlands hjelpere

Samtidig advarte de om at tredjeparter må slutte å bistå Russland i krigen. Alternativt vil de måtte betale en høy pris, ifølge ministrene, som ikke gikk i detalj om hvem de siktet til. Men det antas at land som Brasil og India er naturlige på en slik liste.

G7 fordømmer også Russlands plan om å utplassere atomvåpen i Belarus. Dette er uakseptabelt, står det i G7s uttalelse, som ble offentliggjort tirsdag etter et tre dager langt møte i den japanske byen Karuizawa.

G7 består av USA, Canada, Japan, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og Italia. EU er også representert.

Kina skaper uro

Diskusjonene på møtet har også dreid seg om Taiwan, Kinas forsøk på å få kontroll over stadig flere havområder og tilhørende ressurser, samt landets kjernefysiske opprustning.

Ministrene uttrykte bekymring for at Kina utvikler stadig mer sofistikerte systemer for kjernefysiske våpen, «uten innsyn fra omverdenen, våpenkontroll og risikoreduserende tiltak».

I uttalelsen fastslår de også at fred og stabilitet mellom Kina og Taiwan i Taiwanstredet er et «uunnværlig element i verdenssamfunnets sikkerhet og velstand.

De ber samtidig Kina avstå fra «trusler, tvang, krenkelser eller maktbruk», og uttrykker stor bekymring for situasjonen i Østkinahavet og Sør-Kinahavet.

– Enige om Taiwan

Ifølge USAs utenriksminister Antony Blinken har landene vist en usedvanlig samlet holdning til spørsmålet om Taiwan.

I forrige uke skapte Frankrikes president Emmanuel Macron store overskrifter etter et besøk i Beijing. På vei hjem sa han at Europa bør redusere sin avhengighet av USA for ikke å bli trukket inn i en konfrontasjon mellom Kina og USA i spørsmålet om Taiwan.

Men ifølge Blinken er det ingen splittelse internt i G7.

– Det er en klar enighet om innstillingen vår. Det vi hørte var et oppsiktsvekkende sammenfall i bekymringene knyttet til Kina og det vi gjør for å håndtere disse bekymringene, sa Blinken til journalister etter samtalene.

Kina regner Taiwan som en del av sitt territorium, og kinesiske ledere har truet med å innlemme den selvstyrte øye med tvang hvis taiwanske ledere erklærer uavhengighet.

G7s utenriksminister ber også Nord-Korea avstå fra gjennomføring av ytterligere atomtester og testing av ballistiske raketter. De advarer om «solid respons» hvis Nord-Korea fortsetter.

Også Afghanistan var på dagsordenen, og ministrene krever at Taliban umiddelbart skrinlegger forbudet mot kvinnelige ansatte i hjelpeorganisasjoner og FN-organer i Afghanistan.

Utenriksministermøtet blir holdt få uker før G7-lederne skal samles til toppmøte i Hiroshima 19.- 21. mai.

Les også: 

Lula vil «konsolidere» forholdet til Kina

 

Kjøp gode bøker fra Document, se utvalget!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.