Russland bør vurdere en «demonstrativ» kjernefysisk eksplosjon for å advare Vesten mot å tillate at deres våpen blir avfyrt over grensen fra Ukraina, sier rådgivere i Kreml.

Dmitrij Suslov, medlem av den Moskva-baserte tenketanken Rådet for utenriks- og forsvarspolitikk, sa at en prøvesprengning kunne skremme Vesten, som er i ferd med å lempe på reglene for hvilke våpen de gir til Ukraina.

Tenketanken er innflytelsesrik i Kreml-kretser, og dens ideer blir noen ganger regjeringens politikk, skriver The Telegraph.

Vladimir Putin har advart Vesten om at NATO-medlemmene i Europa leker med ilden ved å lempe på sine våpenregler. Flere NATO-land ønsker å tillate at Ukraina benytter seg av våpen levert fra Vesten til angrep inne i Russland.

Putin sier at dette kan utløse en global konflikt mellom NATO og Russland, som besitter verdens største arsenal av atomvåpen.

USA og Tyskland har så langt nektet å tillate at våpnene deres brukes i Russland, mens Frankrikes president Emmanuel Macron gjorde som Storbritannia og skiftet standpunkt på tirsdag. Men USAs utenriksminister Anthony Blinken skal være på glid mot å åpne for bruk av amerikanske våpen på russisk jord.

– Hele veien har vi gjort nødvendige tilpasninger og justeringer, og det er akkurat det vi kommer til å gjøre framover, sa USAs utenriksminister Antony Blinken på en pressekonferanse i Moldova, ifølge DPA.

Vår utenriksminister Espen Barth Eide sier i dag at Ukraina kan bruke våpen fra Vesten i Russland.

NATO-lederne skal møtes senere i dag for å fokusere på arbeidet med å utarbeide en støttepakke for Ukraina.

– Vi mener også at Ukraina har en krystallklar folkerettslig anledning til å angripe Russland inne i Russland som en del av sitt forsvar for sitt territorium, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) til NRK.

Barth Eide mener at Ukraina kan bruke vestlige våpen mot mål som er relevante for krigføringen, ellers blir det vanskeligere for Ukraina å vinne krigen.

– Det er helt vanlig i krig, og vi kan ikke tvinge Ukraina til å kjempe med en hånd bak ryggen.

Både Venstre og MDG støtter regjeringen på dette området, skriver Nettavisen.

– Ukraina har rett til å forsvare seg. Russland har invadert sitt naboland og drept titusener av sivile. Det fortsetter de med dag etter dag. Ukraina må få kunne forsvare seg mot militære mål – også fra russisk jord, sier Venstre-leder Guri Melby.

– Dette er en svært viktig avklaring fra Eide. Russlands hensynsløse krigføring tvinger oss til å oppheve restriksjonene som foreløpig ligger der. Ukraina må kunne forsvare seg på en effektiv måte, også når det innebærer å angripe militære mål på russisk jord, sier MDGs Rasmus Hansson.

Les også:

Velsigner de ukrainske våpnene og forbanner de israelske

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.