For hver uke som går beveger Vesten seg nærmere en konfrontasjon med Russland. USA sier seg nå villig til å trene ukrainske piloter i bruk av F-16, melder AP. Våpnene blir større og rekker lengre. Inn i Russland.

Driveren er Vestens faste beslutning om å påføre Russland et nederlag. Men akkurat som Russland mislyktes i å ta Kyiv har Ukraina brukt lang tid på å mobilisere. Lenge nok til at Russland har hatt tid til å planlegge for en lengre krig. Med Kina i ryggen vil ikke Russland la seg beseire.

Ukraina er for dem nabo og hjemmefront. Det er det ikke for Vesten.

Man eskalerer for å vinne, men uten å informere hjemlig opinion om hvor dette skal ende. Finnes det noen exit-strategi annet enn seier? Det ser ikke slik ut.

For å vinne pøser man inn mer og mer våpen, uten at det sies noe om at dette vil utløse noe tilsvarende på den andre siden. Det kalles eskalering. Det var slik første verdenskrig ble til et blodbad som bare gikk og gikk. Ingen av partene var sterke nok til å påføre den andre et avgjørende nederlag.

CNN meldte nylig at USA har signalisert til sine allierte at landet ikke vil hindre dem i å overføre noen av sine F-16-fly til Ukraina. Så langt har imidlertid ingen slått fast at de vil gjøre det. Senest i går gjorde Norges forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) det klart at Norge ikke har F-16 konkret på dagsordenen.

Treningen av ukrainske piloter på flyene skjer trolig i Europa i de kommende månedene. (NTB)

Den som sitter med nøkkelen er Kina. Vestlige land synes ikke å forstå Kinas interesser. Vesten tenker kun. i moral og forventer at Kina skal følge deres eksempel. Kina står på diamentralt motsatt side. Menneskerettigheter betyr ingenting.

Likevel fortsetter Nato-land som i dette tilfelle Polen å forvente at Kina skal gjøre som dem: Fordømme Russland.

Polen kom med klare meldinger til Kinas spesialutsending for Ukraina, Li Hui, under et møte i Warszawa fredag.

Viseutenriksminister Wojciech Gerwel «uttrykte håp om at Kina vil fordømme Russlands aggresjon (overfor Ukraina) og presse Russland til å vende tilbake til å følge folkeretten», heter det i en pressemelding fra utenriksdepartementet.

I tillegg kom Gerwel med en fordømmelse av Russlands trusler om å bruke atomvåpen, som han kalte utpressing.

– Polen noterer med bekymring Beijings erklæringer om at de fortsatt vil styrke sitt bilaterale forhold til angriperen Russland.

Li var tidligere i uka i Kyiv for å møte Ukrainas regjering, og skal senere til Russland, Frankrike og Tyskland. (NTB)

Kina vurderer krig som handel: alt er strategisk. Kina akter å ta Taiwan. Det vil ikke stille seg i samme situasjon som Russland og møte fordømmelser og sanksjoner. Tvert om: Kina ønsker å vingeklippe sanksjonsregimet. Det vil ikke at det internasjonale samfunn får for stor makt over et annet land.

Jo mer Vesten trapper opp krigen mot Russland, jo mer vil Kina sette seg på bakbena.

G7 som nå møtes i Japan er opptatt av Kinas kjernefysiske strategi. Da får Kina syn for sagn: Anti-Russland-alliansen er også rettet mot dem.

Kinas raskt voksende kjernefysiske arsenal er «til bekymring for den globale og regionale stabiliteten,» heter det i en uttalelse fra lederne i G7-landene.

Lederne har holdt samtaler om atomnedrustning under toppmøtet i den svært symbolsk valgte byen Hiroshima. Byen er én av to i verdenshistorien som har blitt rammet av en atombombe.

– Kinas akselererende opprustning av sitt kjernefysiske arsenal, uten åpenhet og meningsfylt dialog, utgjør en trussel mot global og regional stabilitet, heter det i uttalelsen.

Kina har tradisjonelt vært tilfreds med å ha et relativt lite lager av atomvåpen – drøyt 350 stridshoder i øyeblikket. Det er svært lite i forhold til atomgigantene USA og Russland. Under president Xi Jinping har landet imidlertid begynt på et stort moderniseringsprosjekt, der man blant annet oppgraderer stridshodene og utvider antallet.

G7-lederne fordømte også Russlands «uansvarlige atomretorikk.» (NTB-AFP)

En av grunnene til at Sør-Korea og Japan deltar i alliansen for Ukraina er at de ser parallellen med Taiwan. Sør-Korea og Japan frykter et dominerende Kina som allerede viser sin makt i Sørkinahavet.

Mot kinesisk imperialisme er russisk bare barnemat.

Vesten synes å tro at det er den som bestemmer musikken. De krever at alle går i samme takt. Men ikke-Vesten ser ingen grunn til at de skal gjøre det. De ønsker ikke bøye seg for et vestlig diktat som bruker internasjonale institusjoner som dollar og SWIFT og Straffedomstolen til egne formål. Assad ble ikke tiltalt, men det blir Putin.

Mange land ønsker ikke å gi Vesten så mye makt. Men Vesten synes ute av stand til å forstå det.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.