G7-landenes ledere på møte i Hiroshima, Japan, mai 2023. Foto: Brendan Smialowski/Pool Photo via AP, File

G7-lederne advarer Kina mot å fortsette sin militarisering i Stillehavsregionen, men understreker at de ønsker gode  relasjoner med landet.

Det kom fram under G7-toppmøtet i Hiroshima i Japan lørdag. Her møtes lederne for landene som utgjør G7-samarbeidet, det vil si de syv industrilandene Frankrike, Japan, Tyskland, Storbritannia, USA, Italia og Canada.

Med unntak av Canada var dette de opprinnelige landene som utgjorde G6 under etableringen i 1975. Canada kom med som det sjuende landet i 1976

Kina har den siste tiden trappet opp både retorikk og gjennomføring av militærøvelser i farvannet rundt Taiwan i Stillehavet, noe som har vakt stor oppmerksomhet. For G7 landene skaper dette bekymring.

NTB-AFP melder om saken.

Kina og Taiwan har vært atskilt siden 1949 da kommunistene vant den kinesiske borgerkrigen og overtok makten på fastlandet. De beseirede nasjonalistene søkte da tilflukt på øya.

Kina anser Taiwan som en del av sitt territorium, og den kinesiske regjeringen har gjentatte ganger truet med å invadere Taiwan dersom myndighetene der formelt erklærer selvstendighet.

Ber Kina legge press på Putin

G7-lederne oppfordret også lørdag Kina til å legge press på Russland om å stanse krigføringen i Ukraina og trekke ut sine soldater.

Kina sier selv at landet stiller seg nøytralt til krigen. Kineserne har tilbudt seg å mekle, men har ikke fordømt den russiske invasjonen. Derfor har mange ansett Kinas tilbud som lite troverdig.

Imidlertid har det nylig vært direkte kontakt mellom Kina og Ukraina, noe som kan skape håp om at Kina likevel kan aksepteres som megler av både russerne og ukrainerne.

Les også:  

Vesten er stadig nærmere krig med Russland

Velkommen til møte!

Kjøp gode bøker fra Document, se utvalget!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.