Kinesisk PLA J-16 jagerfly i Taiwans luftrom. Foto: Taiwan Ministry of Defense via AP, File

Ti kinesiske fly har krysset midtlinjen i Taiwanstredet, opplyser taiwanske myndigheter. Midtlinjen regnes ofte som en uoffisiell grense mellom Kina og Taiwan.

I løpet av det siste døgnet har ni kampfly og en militær drone krysset midtlinjen, skriver Taiwans forsvarsdepartement lørdag i sin daglige rapport om Kinas militære aktivitet.

Dette utgjør en relativt stor og alvorlig krenkelse overfor Taiwan, og skaper bekymring for den videre utviklingen.

NTB-Reuters melder om saken.

Taiwan sendte fly for å avskjære de kinesiske flyene, mens landets luftvernraketter var i høy beredskap, opplyser det taiwanesiske departementet.

De siste årene har Taiwan klaget over at Kinas flyvåpen nærmest daglig nærmer seg øya. Men slike direkte grenseoverskridelser som dette er ikke så vanlige.

Kina anser Taiwan som en del av sitt territorium, men den demokratiske øya har vært selvstyrt siden de kinesiske nasjonalistene flyktet dit under borgerkrigen mot kommunistene i 1949.

Det kinesiske regimet har gjentatte ganger erklært at Taiwan skal «gjenforenes» med Kina, selv om Taiwan aldri har vært en del av dagens kommunistiske Kina.

Det har vært mange spekulasjoner om hvorvidt Kina kommer til å gå til en fullskala invasjon av Taiwan, eller om man håper på en politisk maktovertakelse uten militære midler.

En invasjon av Taiwan fra det kinesiske fastlandet regnes som en krevende og risikabel operasjon, da det først må krysses et værhardt og uforutsigbart havområde på ca. 150 kilometer.

I tillegg har Taiwan et ikke ubetydelig forsvar mot en slik operasjon, et forsvar som har forberedt seg på nettopp dette gjennom flere tiår. Se også sak under.

For Kina vil risikoen være høy, ikke minst med tanke på reaksjoner fra verdenssamfunnet og spesielt USA. Det er et åpent spørsmål om USA vil intervenere direkte i en slik krig. President Biden har svart ja på et direkte spørsmål, andre kilder i amerikanske myndigheter er mer nølende.

Det er også hevdet at Kinas motivasjon for et angrep på Taiwan ikke har blitt styrket av den politiske og militære utviklingen i invasjonen Russland har iverksatt i Ukraina.

Les også: 

USA godkjenner våpensalg til Taiwan

 

Kjøp gode bøker fra Document, se utvalget!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.