Kinas hangarskip «Liaoning» er blant de militære ressurser som regelmessig opererer utenfor Taiwan.  Foto: defenseph

Kina fortsetter sin aggressive adferd overfor Taiwan, med stadig nye provokasjoner. Søndag ble det registrert 27 kinesiske militærfly i taiwansk luftforsvarssone.

NTB-DPA melder om saken, og refererer til opplysninger fra Taiwans forsvarsdepartement denne søndagen. Ifølge departementet dreide det seg om 18 kampfly av typen J-10, J-11 og J-16, fem H-6 bombefly, to fly av typen KJ-500, ett fly av typen Y-9 samt et tankfly.

Det er med andre ord snakk om en betydelig og potent luftstyrke som uten forvarsel sendes inn i et annet lands luftforsvarssone.

Det taiwanske luftvåpenet sendte varsler via radio, og landets luftforsvarssystem ble aktivert for å overvåke situasjonen, opplyser det taiwanske forsvarsdepartementet.

Dette er den største kinesiske overflygingen i Taiwans luftforsvarssone siden 4. oktober, da 52 kinesiske militærfly ble registrert i området.

For Taiwan betyr de hyppige provokasjonene fra Kina at landets eget luftforsvar stadig vekk må på vingene for å kontrollere og avskjære kinesiske fly, noe som på sikt bidrar til en form for utmatting av taiwanske ressurser.

Den kinesiske presidenten Qi har gjentatte ganger tatt til orde for at Taiwan skal innlemmes i Kina. Det gjennomføres stadig vekk ulike former for til dels svært storstilte militære øvelser og manøvrer som simulerer kinesisk invasjon av Taiwan.

Eksperter strides om hvorvidt den kinesiske krigsretorikken først og fremst er beregnet som politisk posering overfor Kinas egen befolkning. Det er et kjent grep for despotiske regimer å ha en «ytre fiende» å fokusere på, for å avlede sin egen, undertrykte befolkning fra å stille spørsmål ved sitasjonen i eget land.

En eventuell kinesisk invasjon av Taiwan vil uansett bli en blodig og kostbar batalje. Selv om det trolig kan lykkes militært, vil en slik aksjon ha en høy prislapp for Kinas regime, i form av internasjonale fordømmelser, sanksjoner og avsky.

Blant eksperter er det enighet om at det ikke vil være aktuelt før vinter-OL i Bejing kommende vinter. Deretter er det mer usikkerhet og delte meninger om hvor sannsynlig en slik invasjon vil være.

Les også: 

Xi Jinping markerer revir om Taiwan overfor en konfliktsky Joe Biden

Julegavetips! Bestill den nye utgivelsen fra Document Forlag:

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!


Du kjenner sikkert noen som bør få denne i gave til jul: 

Kjøp Kents bok her!

Bestill høstens store boknyhet:
Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi trenger DIN støtte! Gi et bidrag til Document i dag:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.